Трябва да бъдат преследвани не само преките купувачи на гласове по време на избори, но и поръчителите на това деяние, смятат от НДСВ, предаде репортер на БЛИЦ.
Санкцията за такива лица трябва да бъде от 1 до 6 години затвор, като по този начин това вече ще бъде квалифицирано като тежко престъпление и ще има възможност за използване и на специални разузнавателни средства, обясни депутатът Яни Янев и уточни, че това ще бъде предложено като изменение в Наказателния кодекс. Жълтите вече са готови с промените в Закона за избиране на народни представители и до края на седмицата ще ги внесат в деловодството на парламента. Според Янев трябва да има и политически санкции, като например отнемане на гласовете на партия, за която е доказано, че е купувала гласове.
От НДСВ предлагат изборите да са в работен ден, което ще повиши избирателната активност. Освен това е нужно да се засили и мажоритарния елемент чрез преференция при гласуването, обясни Янев. По думите му в промените на НДСВ се предвижда смяна на метода "Донт" с „Хенри Майер” за обобщаване на изборните резултати. НДСВ ще настоява и за изготвяне на Национален регистър на издадените удостоверения за гласуване на друго място.
Решението на проблема с продажбата на вота и документирането му с камери и апарати е в това да се махне едната преграда на кабината, в която се гласува, коментира още Янев. По този начин "тайната стаичка" ще стане гише и ще се вижда какво точно прави гласоподавателят. /БЛИЦ