Народните представители разгледаха и дебатираха по две проекторешения свързани с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. В крайна сметка гласуваха и приеха на първо четене само едното предложение, а именно това на ГЕРБ-СДС.

Проекторешението на ПП-ДБ не получи подкрепа в пленарна зала от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Предложението е внесено от Делян Добрев и Станислав Анастасов. Те предлагат Народното събрание да възложи провеждането на преговори между „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД и Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd., включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Проекторешението получи подкрепата на 112 депутати, 29 гласуваха “против”, а 82 “въздържал се”.

Второто предложение, което не мина в зала, беше на Васил Стефанов и Ивайло Мирчев. С Проекта на решение се предлагаше да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме всички действия, чрез които да осигури на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД необходимите условия да бъдат проведени преговори с Hyundai engineering & Construction So. Ltd. и Bechtel (САЩ).

Проекторешението получи подкрепата на едва 51 депутати, 163 гласуваха “против”, а 8 “въздържал се”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук