Теменужка Петкова каза защо приемат поканата на ПП-ДБ, обяви ги за самозванци

Няма как политическа партия с 39 депутата да има претенциите да налага дневния ред на обществото, категорична е Петкова

Получихме писмо от Божидар Божанов с покана за среща, на която ще се отзовем. 

Те отказаха нашата покана, дори не ни уведомиха, че няма да дойдат, но в случая темите са важни, а ние сме отговорни.

Това обяви пред БНТ Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, относно декларацията, предложена от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

"От наша страна ще присъстват Росен Желязков, Деница Сачева и Рая Назарян. Не знам каква им е визията, как смятат да процедират. Виждаме, че другите политически сили не биха отишли на подобен разговор. Ние също смятаме, че подходът на ПП-ДБ е странен, меко казано", посочи Петкова. 

Тя бе категорична, че вината за развалянето на сглобката е единствено на ПП-ДБ.

"Оставката на Денков беше някаква демонстрация на сила. Това правителство само си тръгна, не сме го свалили от ГЕРБ. Те имат сериозен недостатък, свързан със самозванството. Решиха, че са единствените антикорупционери, а ние сме работили заедно, всичко сме правили заедно. Те не предлагаха реформи в службите, а само кадрови промени", каза Теменужка Петкова.

"Няма лошо да седнем и да обсъдим тези теми, но за нас това ще е полагане на основи за обща работа в един следващ парламент. Няма как политическа партия с 39 депутата да има претенциите да налага дневния ред на обществото. Затова няма как нещата да се случат в 50-то народно събрание. В рамките на този разговор да дадем една заявка за позитивна предизборна кампания. Острите реплики започват да омръзват на хората", допълни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Ясно заявихме, че няма правителство с втори и трети мандат. Изборите ясно показват коя е първата политическа сила. След като с първия мандат не може да се състави, няма как с втори и с трети. Последният път, когато се сформира сглобката, беше един жест към ПП-ДБ, който не бе оценен от тях", категорична е Петкова.

"Подходихме максимално отговорно, предложихме кабинет, но не бе приет от тях. Нека да видим как ще се развие разговорът с тях", посочи още тя.

Тя е категорична, че отношенията на ГЕРБ с президента Румен Радев са напълно нормални и диалогични.