Министър-председателят Тереза Мей продължава да търси подкрепа за споразумението й за Брекзит. Очаква се тя да проведе среща с лидера на опозицията Джереми Корбин в опит да бъде намерено единно решение. Позицията на ЕС е, че повече отсрочки за Брекзит не са възможни.
 

Тереза Мей иска да намери начин Великобритания да излезе от Европейския съюз на 22 май. По време на изслушване в Камарата на общините тя заяви, че Брекзит трябва да се случи преди европейските избори.
 
„Брекзит без сделка е по-добре от лоша сделка. Но ние вече имаме сделка. Беше ни даден шанс да гарантираме, че ще напуснем Европейския съюз на 22 май“, посочи Мей.
 
В опит да намери решение, министър-председателят на Великобритания подаде ръка на лидера на опозицията Джереми Корбин, когото покани на преговори.
 
„Приех предложението на министър-председателя за разговори и планирам да се срещна с нея по-късно днес. Приветствам желанието й за компромис за решаването на безизходицата за Брекзит“, каза той.
 
Ако британският парламент не одобри споразумението с Европейския съюз до 12 април, никаква отсрочка не е възможна. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред европейските депутати в Брюксел.
 
„След 12 април рискуваме да поставим в опасност нормалното провеждане на европейските парламентарни избори и правилното функциониране на европейските институции“, коментира той.
 
Юнкер изрази готовността на Брюксел да прояви допълнителна гъвкавост при договарянето на бъдещите отношения с Лондон.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!