Главният прокурор на България Иван Гешев също се е тествал за коронавирус. Това разкри самият той в ефира на БНР. 

Аз се изследвах веднъж преди 2-3 седмици. Засега не съм болен", призна той.

"През тази пандемия ще минем всички по един или друг начин. Въпросът е това да не стане накуп, в един момент и да се претовари здравната ни система", заяви Гешев.

"Ние не сме в таргет групата за изследвания. Нямаме официални данни за заразени служители и магистрати, но подозирам, че може да има колеги, които ще се окажат, че имат проблеми", заяви той.

На въпрос дали магистратите ще замразят заплатите си в знак на съпричастност към българите, които остават без доходи заради извънредното положение и пандемията:

"Това е въпрос, който ще реши ВСС и предполагам, че ще бъде обсъждан през следващите седмици и месеци. За мен е ясно, че в момента сме в почти военно положение. Едно такова положение налага извънредни мерки, които не може да са само за едни, а трябва да са за всички", смята обвинител номер 1.

"Искам да кажа и нещо положително в тези трудни времена. Тази криза е възможност да излезем по-обединени, не съм виждал такова нещо в последните 30 години. Благодаря на всички за даренията, и на колегите също. От тази криза може би ще излезем по-силни и по-добри", оптимистичен е той.

Гешев проговори и за акциите срещу спекулата в страната:

"Нашата активност е в действие срещу спекулата. Това не е откритие – по същия начин действат почти всички прокуратури в Европа. Така на централно ниво действа и американската прокуратура", поде той.

"Вървят огромни и много сериозни проверки в цялата страна. Има и проверки за цените на бензина. Данъчните складове трябва да се проверят, където се съхранява спирт, защото има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цената на дезинфектантите", призна Гешев.

"Ние се бяхме подготвили за извънредно положение, още преди да бъде въведено", заяви прокурорът.

"В прокуратурата не сме въвели хоум офис, но сме въвели графици, за да намалим риска за здравето на магистратите и да предотвратим това прокуратурата да спре да функционира", завърши Гешев.