КСНС не беше свикван много отдавна, макар че оттогава се изредиха много кризи. Много партии го призоваваха да го направи. Свикването на КСНС сега със сигурност означава нещо, не мисля, че е някакъв нов инструментариум. Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Прилича ми на някакъв тип застраховка „Гражданска отговорност” да не би премиерът да направи нещо различно от това, което институциите са приели преди време. И на жест на позициониране кой е най-големият началник и тук президентът успя да се представи като по-голям началник от изпълнителната власт”, коментира той.

По думите на Дончев е добре, че позицията за Северна Македония е препотвърдена. „Това означава, че е правилна и че няма разногласия между различните партии. Точно в тази ситуация е лошо България навън да излъчва разнопосочни сигнали”.

„Очакваме с нетърпение, когато Петков отиде в РСМ, с какви новини ще се прибере”, каза още той.

На въпрос как властта се справя с кризите, Дончев заяви, че му е трудно да даде оценка заради липсата на каквито и да е действия на властта по отношение на кризите. Мога да коментирам само намеренията, защото действия липсват.

Новата власт се занимава с анализ. Един съвет: анализът има място, но хората очакват всеки ден конкретни действия в тяхна полза”, подчерта бившият вицепремиер.

Дончев се съгласи, че страната има нужда от мостове над Дунав и тунели под Стара планина. „Не съм съгласен, че това може да се случи в рамките на един мандат. Само тунелът под Шипка може да се случи.

Анонсите и дръзките заявки в политиката не са достатъчни. Оттам нататък следва много работа”, посочи той.

По повод последният обвинения на вътрешния министър Бойко Рашков за далавери при строителството на АМ „Хемус”, Томислав Дончев заяви, че МВР шефът не спира да прави твърдения. „Някои от тях отшумяват с времето. Имаше някакъв изяден човек, после за стотици или хиляди подслушвания. И този рефрен отшумя”, припомни той.

„Самата идея, че от преведени пари на фирма разходването е един вид злоупотреба, е да се каже, че злопуотребяваме със заплатата си, работодателят не следи какво правим с нея. При обществените поръчки е същото – аз възлагам на някой да свърши работата да построи участък от магистралата, ако не го направи - ще плаща неустойки“, каза Дончев.

Във връзка с намеренията на новата власт за съкращения в администрацията бившият вицепремиер бе категоричен, че това няма как да се случи.

„Рязането на администрацията на плоска ставка е грешка. Има звена, където хората са претоварени и не могат да свършат работата. Има и такива, които са преоразмерени. И от орязването ще блокират някои звена. Нужни са години, за да бъде направен функционален анализ”, посочи той.