ГЕРБ-СДС няма да подкрепи вота на недоверие, но няма да подкрепи и проекта на финансовия министър Асен Василев за държавния бюджет за догодина. Това заяви на брифинг в централата на партията заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

"Няма да подкрепим вота на недоверие към кабинета по една проста причина -  колкото и да е трудно, колкото понякога да е гнусно, всички останали опции са по-лоши от тази. 

Също така потвърждавам, че този бюджет, който е предложен от финансовия министър, няма как да бъде подкрепен от нашата група.

Бюджет 2024 е неприемлив не заради политически аргументи, а заради финансови такива. Бюджетът потвърждава задлъжняването на държавата, което за ГЕРБ е неприемливо", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Той добави, че се притеснявал какво ще стане, ако финансовият министър Асен Василев не приеме призива им да преработи финансовата рамка, сега обаче бил спокоен - явно си имал мнозинство, което да приеме бюджет и без подкрепата на ГЕРБ.

Дончев бе категоричен, че нито една от критиките им не е свързана с желание за министър в кабинета. Аз говоря с числа, настоя той. 

По думите му, ако се сбъднат всички разчети на Министерство на финансите и изкараме до 2026 година с по три процента дефицит, това означава да генерираме 25 милиарда нов дълг.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук