Прокуратурата в България не независим орган, а действа на пряко подчинение на изпълнителната власт, смята бившият директор на “Кремиковци” Александър Томов, който е подсъдим за източване на пари от комбината и от футболният клуб ЦСКА.
Той добави, че няма намерение да преписва на близките си имотите на негово име, които комисията “Кушлев” поиска за отнемане в полза на държавата. Всичко, което имам съм го получил за 30 години трудов живот, не за последните 2-3 и ще си остане на мое име, защото това е въпрос на чест. Откъде на къде ще правя такива номера, утре как ще се чувстват децата ми, коментира Томов.
Според него, две трети от футболните клубове фалират и трябва да се предприемат нетрадиционни мерки, за да се финансират, но държавата стои настрана.
Томов прогнозира, че последствията от световната криза ще се усетят най-ясно в България през есента. Ние вървим с около 10 месеца след силно развитите държави и правителството трябва веднага да предприеме антикризисни мерки, коментира той.
Томов представи данни, според които междуфирмената задлъжнялост е достигнала над 10 млрд. лв., инвестициите са намелели с 36 процента за първите три месеца на годината, в държавния бюджет приходите са на минус 1, 5 млрд. лв.,
350 хил. души
вече са безработни, а с 120 млн. евро по-малко са преките чужди инвестиции само за първия месец на 2009 г. Това говори, че трябва да се направят съществени корекции в макрорамката на бюджета, защото заложеният растеж от 4,7 процента няма да бъде постигнат, обясни Томов, който е икономист. Той смята, че трябва да се намалят разходите на институциите. Това, което харчат сега министерствата отговаря на по-високия растеж на приходите, заложен бюджета, но не отговаря на реалността, мотивира се Томов.
Според него най- сериозно от кризата е застрашен
средният бизнес, както и голяма част от едрия.

България сега трябва да каже - имам 10 сектора, зад които заставам. Затова следващото правителство трябва да е максимално консенсусно, да е антикризисно, коментира още Томов./БЛИЦ