Петър Илиев е повод. Ако не беше той, щеше да е Пламен Николов, ако не беше Пламен Николов, щеше да е някой друг – Дядо Мраз, Снежанка...Причината е, че тези партии не искат кабинет, излъчен от ИТН. Искаха неща, които още в началото казахме, че няма да направим – постове. Това заяви пред БНТ зам-председателят на ИТН Тошко Йорданов.
 
„Татяна Дончева е патологичен лъжец на моменти. След мен тя ще влезе в студиото и ще ви поднесе едни красиво опаковани лъжи”, добави Йорданов.
 
„Едната от най-малките партии на протеста се заявиха като предатели. Вчера стана ясно, че приоритетите не значат нищо за тях. Те плямпаха през цялото време, че искат озаптяване, смяна на Гешев, преизчисляване на пенсии и когато се стигна до действия, те предадоха и протеста, и идеята, и хората, които са гласували за тях.
 
До момента практиката е била на спазарявания. Ние не го правим. Оттеглянето на първия проектокабинета и Момчил, който се отказа – това бяха жестове от наша страна, защото продължаваме да смятаме, че страната има проблеми за решаване и че големият проблем е ГЕРБ.
 
След като се справиш с големия враг, беше логично по някакъв начин да си мерим идеологиите. Но глупостта е нещо, което ходи по хората и е неспасяемо", посочи Йорданов. 
 
Той бе категоричен, че от партията му няма да подкрепят правителство, съставено с третия мандат. Йорданов пожела успех на ИБГНИ успех в разговорите около третия мандат, които те смятат да проведат с партията му.  „Те са лъжци. На вас, ако някой ви обере къщата, с него ли ще излезете да говорите? Те ни забиха нож в гърба”, подчерта Йорданов.

„Има уникалната възможност да се съберат останалите партии плюс ГЕРБ и ДПС, без това са работили заедно. Не зная какво ще направят ГЕРБ. Упорито се говори, че мандатът ще отиде в "Изправи се там насам", който да предложи кабинет. За да се реализира, трябва да получи гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Истината е, че трябва да се отиде на избори, ако този кабинет не бъде подкрепен. Но сме се нагледали на хиляди неща, там срамът е термин, който е от някой речник.

„Ако имахме договорка с ДПС, можехме да направим кабинет още в предишния парламент. Глупостите, които Манолова говори за ГЕРБ и ДПС, са глупости. Това са думи на психически... Има два варианта - или човекът, който го казва, не е в ред, или е взел някакви пари", каза още той.

„Нямаме конфликт с президента. Той се справя прекрасно", каза още Тошко Йорданов. 
 
На въпрос какви са шансовете кабинетът на партията му да мине, Йорданов заяви, че в момента е всичко в ръцете на останалата част от ДБ, имам предвид „Да, България” и формацията на ген. Атанасов.