"Хората казаха колко биха давали да издръжка на партиите – 1 лев на глас. Всичко останало е алчност", това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на дебатите по Закона за политическите партии.

БЛИЦ припомня, че "Има такъв народ" на Слави Трифонов внесе дългоочакваната поправка за намаляване на партийните субсидии от 8 лева за глас на 1 лев за глас.

"Партия "Има такъв народ" има 10 лева членски внос. Някои от вас имат 2 лева на година. Издържате се от парите на хората", заяви Йорданов.

Той направи изказване веднага, след като "Демократична България" обяви, че ще гласува против промяната, защото тя поставяла партиите в зависимост от дарения за финансиране. И въпросът бил принципен.

"Говорите за принципи, а не зачитате волята на 2 милиона и половина българи, които на референдума казаха: 1 лев субсидия за глас", каза Йорданов.

"Много е хубаво как се говори за принципност и се пренебрегва волята на 2,5 милиона български граждани, това е страхотно. Тук е прекрасно, че се излъчва това нещо по телевизията, за да видят два милиона и половина български граждани как политическите партии правят всякакви шмиц морцове, за да не изпълнят тяхната воля", каза още Йорданов.

"Намаляването на партийната субсидия от 8 лева на 1 лев ще спести на българските граждани 21 026 691 лева", изчисли пък Филип Станев от "Има такъв народ" в парламента. Той представи предложението на партията си за поправка в Закона за политическите сили, с която субсидията на партиите да стане 1 лев.

"Предложението цели да зачете волята на българските граждани, изразена на националния референдум, проведен на 6 ноември 2016 г. На него 2 516 957 души отговориха с "Да" на третия въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас?".

По думите на Станев това ще отговори на очакванията на българските граждани за икономия на така важните бюджетни средства.

"Направеното предложение е първа стъпка към привеждане в изпълнение на волята на българските граждани, изразили подкрепа за предложението на референдума с огромно мнозинство", каза Станев.