На парно се отоплявам. Скъпо е. Цената на парното за последните 7-8 години се вдигна драстично. Не съм експерт, не знам какво става. Сега има война, но преди 5 години нямаше. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

„Човек има избор или да се отоплява, или не. Имам късмет, че при мен тръбите на парното минават през пода. Мога да намаля радиаторите, защото тръбите, минаващи отдолу, отдават топлина“, каза той.

„Енергийното министерство има предложение да отпадне цената с ДДС. Така цената ще е с 20% надолу. Пак е неприятно, но такава е ситуацията“, добави Йорданов.

По думите му ще е тежко и бодрящите изявления колко лесно ще се справим, са излишни. „На хората трябва да им се казва истината“, добави той.

„Не мисля, че хората ще се успокоят. Прави се възможното, но ще повторя, че изявленията, че всичко може да се оправи с държавна намеса, не са верни“, подчерта той.

„Задават се трудни години, по-добре да се каже в прав текст на хората, вместо да ги заблуждаваме. Хората няма да се чувстват както преди 2 години“, каза той.

Йорданов бе помолен да коментира темата за РСМ.

С този тип коалиционни партньори не може да бъдем спокойни. Там доверието е нарушено по ред причини. От ПП си позволиха да водят разговори, които не трябваше да водят. Позицията на ИТН е непроменена“, каза той.

Водени са разговори с европейски дипломати през последните 3 месеца. Има кореспонденция между министерствата, всичко личи. Знаем какво им е казано на тези дипломати и какво се смята да се направи“, каза Йорданов.

Търси се как да се заобиколи коалиционното споразумение и да се започне присъединяването на РСМ към ЕС, без да изпълнят заложеното в договора“, призна той.

„Надежди, влюбвания, сърдения и страсти са излишни. Имаме коалиционно споразумение, ако ПП го наруши, последствията ще бъдат за тях“, каза той.

Според него ЕС може да има всякакви очаквания: „Публичното говорене обаче и реалността са две различни неща. Външният натиск е от наши партньори в ЕС“, коментира Йорданов.

По думите му се бърза РСМ да е част от ЕС заради войната в Украйна и така да пресечем руското влияние в нашата съседка.

„Ако обаче пуснем РСМ в ЕС ей така, то тук у нас правителството ще си отиде, а руското влияние ще се засили. Те трябва да си преценят къде искат да се засили то и кое им е по-важно – ние или РСМ“, каза Йорданов.

Той бе запитан защо Петков иска свикване на КСНС:

„Опитва да го свика, за да се вземе някакво решение уж от всички партии. Няма как да има общо решение, защото ние имаме сериозно разминаване с ПП и ДБ“, каза той.

Йорданов бе запитан и за темата за еврото:

„Ние сме за него, но тук проблемът е друг. Липсва комуникация в коалицията. Василев се пробва да го направи този номер преди 2 седмици – да вкара за обсъждане в МС плана за вкарване на еврото, ние реагирахме и той го изтегли. Щяхме да изчистим спецификите коалиционно и тогава да се внесе, но те не го сториха, директно го внесоха. Това е нарушаване на коалиционното споразумение. Конците един по един се късат“, каза той.

Според него е сложно да влезем в 2024 г. в Еврозоната. „Най-малкото не отговаряме на изискванията за инфлация. Не можем да изпълним условията, не защото не искаме, а защото ситуацията е такава“, добави политикът от ИТН.

Той коментира и мракобесния закон на Васиелев:

Това е абсолютен тоталитаризъм. Нечии болен мозък е решил да прави това. С насмешка наблюдавам паническите изявления на хора от коалицията, които казват, че не са знаели какво се случва. Напротив, това нещо се е работило в тесен семеен кръг. Дори Киселова е работила по това. Да тръгнеш да упражняваш и да искаш финансова власт и налагане на запори по списък, е абсурдно. Това при нас няма да мине“, каза Йорданов.

Не знам кой е болният мозък, но знам, че се е работило в МФ“, каза той.

Тая идея е възникнала още по време на служебния кабинет. Тогава МФ е изпратило двама-трима души, които да работят по това, но те са дали отрицателно становище. Ако някой си мисли, че ще пробута нещо подобно, по-добре да се откаже“, каза той.

По думите му той не е врачка и не знае до кога ще съществува коалицията. „Ако някой продължи по линията, по която е тръгнал, това ще се случи“, каза той.