Тошко Йорданов се върна година назад, хвърли голяма бомба за ДБ

Водихме няколко седмици нормални преговори за правителство. Те бяха готови да подкрепят правителство на малцинството, но една сутрин се събудиха с една друга мисъл в главата и атакуваха, заяви той

Не зная дали съм толкова лош, колкото се говори. Ако беше толкова жестоко при нас, никой нямаше да смее да напусне. В други партии никой не смее да каже гък, едва ли там цари ведра атмосфера. Това каза пред bTV зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

„Още когато започнахме да се явяваме на избори, заявихме какви са ни целите, казахме при кои случаи бихме влезли в управлението.

Когато спечелихме изборите, Слави каза, че ще предложи правителство на малцинството. Колко щеше да изкара, ако я бяхме направили?

Трябваше да сме в коалиция с ДБ, Мая Манолова и Татяна Дончева. Нямаше да изкараме повече от месец.

В предния парламент преговорите вървяха добре. До момента, в който посочихме някои данни за Петков и Василев, започнаха да се появяват информации колко пари ще дойдат през Плана за възстановяван и през кои фирми евентуално ще се контролират. И ДБ се събудиха с друга мисъл в главата и атакуваха договорките, които бяхме направили. Бяхме се разбрали за всякакви политики.

Имаше проблем с първия състав на правителството и Слави го изтегли. Водихме няколко седмици нормални преговори за правителство. ДБ бяха готови да подкрепят правителство на малцинството.

Сега, в това правителство, ние от 4 месеца казваме, че за Македония се нарушава коалиционното споразумение и ако продължава така, ще излезем от управлението. Кое е изненадващото?

4 месеца търпяхме под натиск, не е като да се събудим една сутрин и да кажем: тук не ни харесва. През цялото време единият партньор работи срещу това, което сме се разбрали.

Продължават да плямпат, че заради границата и спрените далавери... Ние нямаме нищо там, това е под контрол на министерствата под шапката на ПП. Да извадят едно доказателство, един интерес", призова той. 

„Ще отидем на консултации при президента. Това е нормална процедура. Това, което са направили ПП и БСП, е неуважително. Досега никой, в новата ни история, не си е позволявал подобно просташко поведение. Има едно ниво на уважителност, това е уважение към институцията.

Едва ли ще ни попита бихме ли взели третия мандат. Като гледам поведението на ПП, все по-малко вероятно ми изглежда да има правителство в рамките на това НС”, каза още Йорданов.  

„Няма да правим коалиционно правителство с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. С участниците от сегашната коалиция е по-възможно, само ако сегашният премиер не участва. Петков е вреден човек, когато има власт в неговите ръце. Когато дадеш репресивна власт в ръцете на човек, който смята себе си за последна инстанция, е проблем. Може да продава пробиотици - няма проблем. 

Василев също е по-добре да не е в следващия Министерски съвет. Не смятам, че е добър финансов министър. Но не мога да не кажа, че когато е имало разговори и той е бил против, си е държал до последно на мнението", коментира още зам.-председателят на ИТН.