Със закъснение започна срещата между кандидатът за премиер на партия ГЕРБ Мария Габриел и представители на Българската социалистическа партия, начело с лидерът й Корнелия Нинова.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Срещата се провежда в зала "Запад" на Народното събрание, но стартира със сериозно закъснение.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

От страна на ГЕРБ на срещата присъстват и лидерът на формацията Бойко Борисов, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС Румен Христов.

„Оставаме отворени за диалог, за да продължим да говорим по темите, които бяха повдигнати. Днес може да говорим какъв може да е обликът на един кабинет. Той трябва да има ясни приоритети и срок“, каза Мария Габриел.

„Това е днешният ми въпрос към вас – бихте ли подкрепили експертно правителство. Знам, че преди да се стигне до този отговор, има да се задават още други въпроси, но в името на диалога, всичко трябва да бъде задавано в такъв тип формат“, заяви още кандидатът за премиер.

Нинова благодари за поканата и призна, че няма да й е лесно.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Искам първо да се обърна към г-н Борисов, защото той няма отношение към този въпрос. Сбъркахте подхода още от самото начало, виждам, че сега има някаква корекция. Не биваше да се предлага чисто партиен министър-председател и партийната ви програма. Така се загуби доста време. Трябваше да се търси национално, а не партийно правителство. Трябваше да се ходи по схемата, която сега изложи г-жа Габриел“, каза Нинова.

„За нас на първо място е бюджетът, г-жо Габриел. Всички знаем, че от юни месец влизаме в нулево салдо.. Това е катастрофално и за държавата и за хората. Вина за това носи служебният кабинет, който не внесе редовен бюджет“, поде тя. 

Нинова е категорична, че трябва да се положат усилия за приемането на бюджет. 

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Не споделяме виждането ви, че трябва да имаме дефицит под 3%, за да може да се влезе веднага в Еврозоната. За нас това значи много рязане на разходи и то в социалната сфера, което за нашата партия е неприемливо. Приемането на еврото през 2024-2025 няма как да стане, трябва да ви е ясно. Нека да помислим за дефицит между 4-4,5%“, призова Нинова. 

„Това е първият ни въпрос – можем ли да балансираме бюджета в полза на хората и държавата, без да гледаме и да се фиксираме в задачата за Еврозоната“, каза тя и добави, че БСП много държи на социалната политика. 

„Важно е да не се режат сегашните социални придобивки, но и да се намери вариант за вдигане на пенсиите и на майчинството“, каза тя. 

БЛИЦ припомня, че в неделя Габриел даде заявка, че на срещата ще предложи да бъде съставено експертно правителство със срок от една година.

От втората по големина политическа сила в парламента - "Продължаваме промяната - Демократична България", обявиха, че няма да дадат подкрепата си за правителство с първия мандат, но след срещата с Габриел съобщиха, че ще решат дали да дадат подкрепата си за правителство с мандат на ГЕРБ във вторник.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук