Страстите в Народното събрание (НС) ескалираха. Повод за словесната атака, която се разрази в парламента, се оказа очаквано или не – Република Северна Македония (РСМ).

БЛИЦ припомня, че днес депутатите разглеждат проекторешението на „Демократична България“ (ДБ) за Скопие, което бе одобреното от Външната комисия.

Нов скандал разтърси НС заради Северна Македония БЛИЦ TV

Преди минути страстите се нажежиха до червено. Причината се оказаха две изказвания на председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов. 

„От началото на годината ние разправяме, че премиерът Петков, работи срещу българския интерес. И сега, дори и да подкрепите това решение, то няма да имате общественото одобрение за него. 

Днешният ден е позорен за България, защото, както винаги, народни представители, ще бъдат национални предатели“, каза в първото си изказване Йорданов.

Тошко Йорданов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Той обаче не спря до тук, ами след като отново взе думата от парламентарната трибуна заяви: 

Една маймуна помни три минути. Далеч съм от мисълта, че тук има маймуни

Но на този прочут КСНС предложението за включване на българите в конституцията, беше подкрепено само от ИТН. 

Обръщам се с призив към президента да разсекрети това заседание, за да се види как Кирил Петков и президентът спориха и кой каква теза защитаваше. 

В тази зала няма маймуни, но е хубаво да се види кой е работил още тогава. 

Моля президентът да разсрекрети този съвет, за да видите, ако не ви е срам, какви неща говори Киро, Просто Киро“.

Освен това Йорданов сравни френското предложение с кола: „Ако имате една кола без двигател, фарове и гуми и ви се предлага кола с гуми и фарове, но без двигател... да ви имам и доброто предложение!“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!