„Възнамерявам да се явя в сряда в парламента. Ето го плана, но те ме викат не за плана. Те искат да правят от парламента – интуиция, която уважавам, народен съд. Мислите ли, че плана го интересува“, това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ. Думите му бяха по повод решението на парламента от петък, според което задължи премиера в оставка да се яви пред депутатите на 21 април за изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес Борисов коментира летния преврат на „Росенец“, мажоритарния вот на Слави Трифонов и драмата с разпускането на Националния оперативен щаб (НОЩ).

„Защо да се явя в парламента като те са ни гласували оставката? Аз съм гражданин вече по техния смисъл на решение, но не съвсем. Защо им бе да гласуват това?“, попита Борисов.

„Разбрали са се старото БСП да работят срещу мен – Таня, Мая и Корнелия и тези, които идваха да работят за мен, когато бях кандидат-кмет.

За какво съм им аз? Нали искахте да ме махнете? Напуснат парламента, за да не ги дразня. А ме викат.

Седя си в централа, а вие управлявайте“, отсече премиерът в оставка.

Те искат да правят скандал – заради това ме викат. „Искаме да мачкаме Борисов“ – това си мислят те, те търсят друг ефект, целта им е друга.

Сега там трябва да е колегата Трифонов, за да си правят правителство“, каза Борисов.

„Ние ще предложим кабинет, но няма да се възползваме от 7-дневния срок, който Законът ни дава. Няма да бавим нещата, ние из

Моят страх е,

че те няма да направят правителство. На тях им трябва служебно правителство на Радев, макар, че е демократ, а е с вдигнат юмрук“, допълни премиерът в оставка.

„ГЕРБ се окопити след опита за преврат“,

категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Кой четири години на мен ми помага? Никой! А сега искате да им помогна за НОЩ. Да, казах на Ангелов да им помогне, ако трябва.

В момента има Национален оперативен щаб. Те работят всеки ден“, поясни Борисов в отговор на журналистически въпрос за разпускането на НОЩ.

„Време е да управлявате. Управлявайте. Вече ние не сме ви нужни“, обърна се премиерът в оставка към мнозинството в парламента. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!