Парламентът прие оставката на Ивайло Московски като депутат, предаде „Фокус“. „За“ гласуваха 146 народни представители, трима се въздържаха.

Ивайло Московски е депозирал оставката си на 30 октомври, като не е посочил мотиви. Той се върна в парламента след като освободи поста министър на транспорта заради тежката катастрофа край Своге.

Оставките си като министри подадоха и Николай Нанков и Валентин Радев. Нанков стана зам.-регионален министър, а Радев - народен представител. 

Очаква се Ивайло Московски да стане вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Кандидатурата му за поста беше представена от финансовия министър Владислав Горанов в началото на октомври.

Кой е Ивайло Московски?
Ивайло Московски е роден на 19 юли 1972 година в град Плевен, България. Завършва УНСС със специалност „публични финанси“, а след това и „финансов мениджмънт“ в Стопанската академия в Свищов. Между 1995 и 1996 г. е инспектор индустриален риск и промишлено застраховане в „София Инс“.

През 1999 г. става председател на борда на директорите и член на управителния съвет на Текстилен комбинат „Монтана“ АД, където работи до 2002 г. През този период е и търговски директор на „Сата“ ООД и член на надзорния съвет на „Аналитик“ АД. От 2002 г. до 2003 г. е търговски директор на „Балтекс комерс“ ЕООД – търговско представителство за индустриално оборудване на фирми от Австрия и Германия. В периода 2003 до юли 2009 г. е управител на „БГ НИТ“ ЕООД – официално представителство на фирма STOLL – Германия за България.

От юли 2009 до май 2011 г. заема поста заместник–министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От май 2011 до март 2013 г. е министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В периода май 2013 до август 2014 г. е народен представител в 42-то Народно събрание и член на Комисията по транспорта, информационни технологии и съобщенията и на Комисията по енергетиката.

През ноември 2014 г. за втори път е назначен на поста министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Владее английски, немски и руски език.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!