Два са вариантите пред Бойко Борисов за съставяне на кабинет. Първият е по-предпочитан от него - коалиция върху оста ГЕРБ-СДС - ПП-ДБ.

Това означава, че между двете коалиции трябва да бъде постигнато принципно съгласие по основните аспекти на съвместното им управление, както и да привлекат поне още една формация. Вторият е гъвкаво правителство на малцинството, то обаче би имало много кратък живот.

Това каза в ефира на NOVA политологът проф. Огнян Минчев.

"Лидерът на ГЕРБ твърди, че е победителят на тези избори и има основания за това. Партия ГЕРБ получи два пъти повече гласове, отколкото ПП-ДБ. Така се превърна в лидер на политическия процес и то за пореден път.

Да бъдеш първи носи със себе си тежката отговорност да създадеш правителство. Борисов не може да си позволи лукса да разделя партиите в това НС, от гледна точка на това с кого и срещу кого трябва да прави правителство.

Единствената му червена линия е "Възраждане" - поради сериозни принципни и идеологически разногласия с партията. С всички останали обаче беше направена заявка, че ГЕРБ ще разговаря", заяви политологът.