Три възможни ресора за българския еврокомисар - времето изтича

ай-вероятно е кандидатурите да са на лица от партии, членове на ЕНП - ГЕРБ, ДСБ и “Демократична България”

България критично изостава с предложенията си за еврокомисар, които трябва да направи до края на месеца. Припомняме че преди дни новият-стар председател на ЕК Урсула фон дер Лайен изпрати официално писмо до правителството, с което призовава до края на месец август страната ни да излъчи двама кандидати - един мъж и една жена, с които Фон дер Лайен ще проведе разговор.

От Бургас настоящият ни комисар Илиана Иванова от ГЕРБ/ЕНП призова - трябва да бъде постигнат национален консенсус по отношение на кандидатурата. “Хубаво е България да има номинация в поставения срок, за да не се губи време”, посочи още тя.

Най-вероятно е кандидатурите да са на лица от партии, членове на ЕНП - ГЕРБ, ДСБ и “Демократична България”, съобщава "Труд".

“На първо място е унизително Урсула фон дер Лайен да иска по две кандидатури само от по-малките държави, като това се прави, защото тя не би могла да застави големите държави да издигнат две имена, от които тя да избира”, коментира доскорошният евродепутат от БСП/ПЕС Петър Витанов.

И съобщи - от разговори, които той е водил с важни фактори в Брюксел, в това число и с двама еврокомисари, стават ясни възможните ресори. “На България, Румъния и Словакия са отредени 3 ресора - регионално развитие, отбрана и транспорт”, съобщи той.

България се бави безкрайно много, а останалите държави са предложили 1 или двама еврокомисари с конкретни профили, а забавянето ни ще доведе до това да се задоволим с остатъците - т. е. последният ресор, който никой не си е издействал или не желае, критичен бе още Витанов.