Парламентарната антикорупционна комисия изслушва шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Поводът обаче не е подадената от него оставка. Той е поканен да отговаря на депутатски въпроси, ще бъде обсъдена и ефективността на КПКОНПИ. 

БЛИЦ припомня, че на 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия. Ден по-късно Цацаров остана без достъп до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС.

Въпреки това Цацаров коментира и мотивите, довели до оставката му.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Причината за отнемането на допуска е "ЦУМгейт". Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС.

Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще защитавам името си по един друг начин", заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия.

"Не може аз да съм обвиняван за всички неудачи в тази държава", каза още той.

Цацаров коментира мотивите за оставката си: "В един момент реших, че безкрайните упражнения за моето име и това кой е виновен за всички неуспехи и всички неудачи и неуспехи в тази държава ми дойдоха в повече.

Всеки има достойнство, степента на моето е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван, че някой не е направил. Не съм със самосазнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения".


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, които бяха свързани с отговорността на две-три-четири имена в тази държава, коментирам само моето име, за всички неудачи, които са се случили. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и мой колега сме виновни за какво ли не", каза още той.

"В чисто личен и в чисто професионален план искам по-нормален живот", категоричен беше Цацаров и допълни: "Е, щом го искам, защо да не подам оставка". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!