В емблематичното врачанско село Галиче предстои балотаж. Съпругата на Ценко Чоков и кандидатът на ГЕРБ влизат в спор за кметското място. На първия тур Страхил Стоянов поведе убедително срещу Цветелина Нелова.

Чоков загуби битката за община Бяла Слатина. В предизборната надпревара той влезе с присъда за палеж, побой и рекет на първа инстанция. За да агитира избирателите, съдът промени мярката му за неотклонение от „домашен арест” в парична гаранция от 200 000 лева.

Ценко Чоков стана известен преди повече от 15 години с това, че налагаше свое правосъдие в селото. Печелил е пет пъти изборите в селото. Сега той заяви, че е влязъл в предизборната битка, за да изчисти и своето име и името на семейството си.

Той - като кандидат за кмет на Община Бяла Слатина, а жена му – като кмет на село Галиче. Чоков загуби изборите за първи път, а жена му ще има нов шанс да се пребори за кметското място в Галиче.

През 2015-а Ценко Чоков влезе в юбилейния си пети мандат с фойерверки и подобаващо тържество. Именно тогава се сдоби и с нов прякор – вечният кмет.

Краят на петото кметуване на Чоков дойде с арест и обвинение за побои и палежи, а съдът го отстрани от длъжност. В хода на делото свидетелите срещу него получили примамливи оферти - пари срещу отказ да дадат показания, разказаха пред камерата на bTV.

Процесът предизвика серия скандали. В съда неотстъпно до него беше съпругата му Цветелина Нелова - настоящ кандидат за кмет на селото.

Последва дълъг период на мълчание, а в деня на изборите Ценко Чоков за първи път заговори за амбициите си да управлява не само село Галиче, а и цялата община.

Той обясни и мотивите си да участва за шести път в местните избори – иска да изчисти името си.

„Не знам защо три години и половина бях задържан. Това никак не е малко за мен, за децата ми, за семейството, за обществото, за моите избиратели, почитатели и обожатели”, каза Чоков.


Снимка: btvnovinite.bg

В Бяла Слатина обаче с убедителен резултат кандидатът на ГЕРБ Иво Цветков спечели за трети път кметското място още на първия тур. За Чоков загубата беше неочаквана.

Резултатите от изборите изненадаха и един от опонентите на Чоков, който е свидетел по делото му за рекет, побой и палежи. По думите му в Галиче страхът от него остава.

От ГЕРБ не коментираха предстоящия балотаж в Галиче, а в нощта след изборите селото остана тъмно и тихо.

В неделя в Галиче отново ще има избори, а на балотаж се явяват съпругата на Чоков Цветелина Нелова и кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов.