Общинския съвет започна да работи последните 2-3 месеца, затова решенията не са много, но е похвално, че Хекимян застана зад реконструкция на един изгорял покрив. Благодаря, че ГЕРБ подкрепиха нашия бюджет за София, заложил рекордни средства за инвестиции в кварталите, по приоритетите, които ние сме заявявали в предизборната кампания. 

Това каза в ефира на Нова общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев, помолен да похвали работата на своя колега. 

Общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян обаче не отвърна на комплимента с комплимент, а веднага започна да разкрива истините зад действията на своите колеги в СОС. 

"Подкрепихме, първо, бюджета защото сме отговорни. Второ, защото 95% от този бюджет е бюджет на ГЕРБ от предишния мандат. През тези месеци не бе свършено нищо ново, но Бонев знае, че добрите предложения ще бъдат подкрепени, особено ако бъдат подлагани на обществено обсъждане, което липсва в последните дни. Виждат го хората, които живеят на "Патриарх Евтимий", каза той. 

По думите на общинския съветник от ГЕРБ обещанията за вдигане на заплати на служителите в транспорта, детски градини и ясли ще си остане само на хартия. 

"Заплатите трябва да бъдат вдигани на всички звена, притеснително е, че заплатите, които Терзиев и "Спаси София" обещаха, на шофьорите и медицинските служители са едни имагинерни обещания. Те остават само на лист хартия. Има дефицит от 16 милиона.

Терзиев каза, че се е чул с Василев, който е обещал пари за медицинските служители. Василев вече не е министър. Питам - откъде ще дойдат тези пари?

Защо не приеха нашето предложение парите да бъдат записани в бюджета на Столична община, след което, ако пристигнат, да бъдат възстановени по пера? Ние се борим не за нашите заплати , а за заплатите на хората. Заклинанията за откриване на детски градини и ясли ще останат безплодни, защото няма да има кой да работи в тях", обясни Хекимян.  

Бонев обаче не му остана длъжен и започна да търси всевъзможни оправдания.

"Да започнем с дисонанса, хем бюджета бил на 90 процента на Фандъкова, затова го подкрепили, а до сега чуваме само критики към този бюджет.

Истината е , че парите за градския транспорт и за 15-процентовото увеличение са осигурени. Не случайно в транспортната рамка, дефицитът минали години е бил 150 милион лева, а тази година е само 16. Имаме уверение на заместник-кмета, че няма да има проблем с изплащането на тези заплати.

Беше подписано споразумение със синдикатите за още едно увеличение на заплатите по-къснпо през годината, в зависимост от бюджета. Заложени са нови изисквания за подобряване условията на труд. 

Заплатите на медицинските сестри също ще бъдат осигурени.

Дадени са обещания от Асен Василев в качеството му на министър на финансите. Смятам, че правителството на Главчев едва ли ще възпрепятства отпускането на допълнителни средства за медицинските сестри", каза Бонев. 

"Чул ли се е Терзиев с новия финансов министър. Свидетели сме на поредните празни обещания на Асен Василев към София", отвърна му Хекимян. "Нося икономическата рамка, тя не е сложен документ, много е интересно от къде ще дойдат тези пари. Ще вдигате ли цената на билетчето", попита още той. 

"Това е един прогнозен документ. Държавата многократно спасяваше транспорта на София, СОС отпускаше многократно заеми на транспорта", отговори Бонев. "Няма да се увеличава цената на билета със сигурност", бе категоричен той.  

Хекимян обаче го контрира с думите, че ако обещаните заплати се изплатят, без да се вдигне цената на билета, дружествата ще бъдат изправени пред фалит. 

"Разбирам, че като видите камера и се превъзбуждате и влизате в старата роля на водещ, но има водещ в студиото. Държа да обясня, това е документ за 500 милиона лева. Ако сте го прочел, има прогноза за приходи в градския транспорт.

Направили сме консервативни оценки. Не знам бизнес, който да може до стотинка да прогнозира приходите си за своя период", отговори Бонев. 

"Оттук нататък Терзиев и Бонев ще ни задължат да си купуваме карти и билети, за да постигнат тези пари", изрази мнение Хекимян. 

Ремонтът на Патриарха 

"Човекът, който нападна общинския съветник Стефан Спасов, е свързан с проваления кандидат за районен кмет на ГЕРБ на Средец, Цялата групичка там, присъстваха общински съветници на ГЕРБ. Хекимян каза напоително във Фейсбук, че е против този проект, което е изненадващо, защото ние сме го разработили преди години заедно с Фандъкова", започна с безпочвените обвинения общинският съветник от "Спаси София". 

"Това са грозни внушения, да се свързва един човек с друг спрямо друг. Нека видим протоколите на полицията. Нека да разберем, дали въобще е нападнат Стефан Спасов. Не подкрепяме насилието. Първо Спасов, е ходил да контролира работата, за да може да се върши по-бързо.

Това не е работа на общински съветник. Има си заместник кмет по транспорта, има директори на дирекции, които да контролират този процес.

Този така наречен побой на Спасов е пореден опит да се измести голямата тема, а това е обсъждането на проектите, които са свързани с живота на софиянци и посетителите на София", каза на свой ред Хекимян. 

"Фандъкова наистина е подкрепила този проект, но след обществено обсъждане става ясно, че хората са против този проект и ГЕРБ се оттеглят.

Факт ли е, че на 1 май , без присъствието на хората, щяхте да маркирате велоалея. Хвърля се от вас изключително невярна информация. Направихте ли обществено обсъждане", каза още той. 

"Абсолютно съм покъртен от отношението към колегата Спасов, който 3 дни е в болница с комоцио. Докато за Благовест Георгиев, чухме какво ли не, за Спасов, който е в болница, ни вопъл, ни стон", ожали се Бонев. 

"На "Патриярх Евтимий" са правени четири обсъждания, този проект е представен на обществото. Бяха получени над 600 положителни становища в общината през 2020 година. Това, което искаме да направим там, е да се ремонтира булеварда. Лъжа е, че се ремонтира само по бордюрите, там се ремонтират шахти.

Това е проект, който е заложен във всичките стратегически документи на столична община. Местата ще се редуцират с по-малко от 10%, компенсират се с места на "Витоша", където се увеличават значително", оправда се Бонев. 

След това Бонев избухна за паркингите около НДК. Оказа се обаче, че единият от тях дори не е държавен и е доста скъп за ползване. 

"Чакаме 13 дни председателят на СОС да предприеме мерки срещу Благовест Георгиев, който причини катастрофа, шофирайки под въздействие на алкохол. Нула реакция срещу техния пиян и избягал от мястото на ПТП общински съветник.

Когато се опитахме да го изключим от транспортната комисия, те не приеха нашия доклад, а 13 дни по-късно си приеха техен доклад, с който го спасяват и местят в друга комисия. Това го направиха за да може в медии, които ги подкрепят, да се напише, че го наказват.

Бонев, не спекулирайте, моля ви", призова Хекимян. 

Бонев на свой ред каза, че още същия ден този човек е бил изключен от партията. По думите му, напускането на Георгиев на СОС е само единствено негово решение, освен ако не е осъден. Затова е бил внесен доклад за премахването му от три комисии. Според правилото обаче общински съветник трябва да участва поне в една комисия, затова бил преместен. 

"Ако това беше случай на ГЕРБ, той щеше да бъде приключен само за един ден", категоричен бе Хекимян. 

"Ще продължаваме да разкриваме техните задкулисия", обеща още общинският съветник от ГЕРБ. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук