Крайно време е двамата министри Орешарски и Гагаузов да напуснат постовете, които заемат, каза на пресконференция председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Това е най-ясното и категорично решение, което премиерът трябва да вземе. Ние ще подкрепим вот на недоверие към българското правителство заради изгубените средствата от еврофондовете и невъзможността да бъдат усвоени”, заяви Цветанов.
По думите му - цялата българска опозиция трябва да се консолидира около вота на недоверие. За нас е важно да бъдем коректив на това правителство.
За пореден път не чухме кой носи отговорността за това, което се случи. Нека правителството да отговори кой ще понесе политическата и наказателна отговорност за спрените пари и неусвояването им, призова председателят на ГЕРБ.„За нас изключително обезпокоителен е фактът, че от вчера до днес правителството само се оправдава. Докато преди обвиненията бяха насочени срещу опозицията, днес правителството насочва своите критики към самите европейски институции”, обясни Цветанов. По думите му - управляващите не извършват никакви реформи в рамките на 3,5 години. Българският гражданин е потърпевш от корумпираната политика на правителството на Сергей Станишев. „Това е най-слабото правителство, което сме имали след Жан Виденов. Няма как ние да не сме критични към това, което се случва в държавата”, каза още той. По думите на Цветанов - няма никаква координация между българските институции. Той бе категоричен, че е несъстоятелно да се търси вина в съдебната система при условие, че изпълнителната изобщо не работи. „С назначаването на Плугчиева може би по-нататък ще констатираме задълбочаване на хаоса и некоординираността между българските институции, които са пряко ангажирани с еврофондовете.
„И понеже БСП се говори за защита на националните интереси, аз искам да попитам премиера – това ли е защитата на националните интереси”, добави Цветанов. По думите му с прехвърлянето на собствената си некомпетентност върху всички останали това правителство ще брани с всички сили изкарването на мандата си.
Според Цветанов има възможност да бъдат спрени още финансови средства от ЕС - вчера на пресконференцията в ЕК е споменаха, че и 11-те милиарда, които страната ни трябва да получи по всички оперативни програми, са застрашени от спиране.
Поддържам вот на недоверие към правителството. Това заяви в коментар и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов каза, че подкрепя евентуално решение за напускане на парламента, което е предлагал още през лятото.
„Тези хора няма да спрат да крадат. Каквото и да прави Плугчиева като параван за правителството в Европа, тези хора имат служби, има посланици, те виждат какво става и пишат своите доклади”, каза кметът. Завинаги губим 220 млн. лв. и това е щастие за други нации – те са си избрали правителства, които мигновено са преразпределили тези средства, а ние ще живеем с мечти, заяви Борисов. /БЛИЦ