Имам абстиненция към хората, които вярват, че всичко, което сме правили през години трябва да продължи и евроатлантическите ценности. Трябва да има проект, който да ги защитава и да не е популистки. Това заяви бившата дясна ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов в тв предаване. 

"Целя да обединим всички демократично мислещи десни български избиратели и да покажем, че един национален проект може да е проект на всички, да бъдат качествени и образовани хора, професионално реализирали се", каза още той и добави, че етническото противопоставяне е грешно за държавата, а институциите са парализирани.

Запитан защо смята, че Борисов няма да има друг мандат, Цветанов отвърна: "Това е най-тежката криза за ГЕРБ. За последните 10 месеца се направиха много последователни грешки. Днес над 60% от обществото искат предсрочни избори, а над 90% осъждат провокаторите, които бяха вкарани в протестите на гражданите. Вкараха ги тези, които искат да запазят властта". 

На въпрос бяха ли адекватни действията на полицията на 2 септември , той отговори: "Разбира се, че не. Много бързо и адекватно трябваше да се реагира. Има методи, с които да изведеш индивидуално всеки един от тези провокатори. Накрая бяха задържани невинни хора и пострадаха полицаи. Именно полицаите бяха жертви на разпорежданията на висшите". 

"Липсата на прозрачност в управлението, харченето на много пари за кратко време, това което става с 5-те млрд. лева... Явно някои хора искат част от средства да се усвоят бързо, защото знаят, че в следващите правителства ще има тежки процеси, ще се правят реформи и някой ще трябва да плаща този масраф", уточни бившият втори в ГЕРБ.

Цветанов коментира и случая с обвиненията към кмета на Пловдив Здравко Димитров за оказван натиск върху членове на ГЕРБ да не преминават в партията му.

"Призивът ми в Пловдив бе - да няма подходи и използване на инструментариума на държавата", категоричен бе той. 

"Кой политик е излязъл така достойно, както го направих аз? Не исках да има съмнения в проверките. Знаех, че няма как да остана в ГЕРБ при тази среда на работа и това разделение - да се смята, че ГЕРБ е даденост, а не задължение и отговорност. Сам напуснах. Всеки е наясно, че никой не е в състояние да ми въздейства", уточни Цветанов.

Запитан кои са близките до Борисов хора, част от сценария за дискредитирането му, той отговори: "Шест-седем месеца преди евроизборите, знам, че Харизанов се е хвалил, че ще заема функциите ми. Томислав Дончев също е споделял, че има желание да е зам.- председател на партията. Това го разбирам по време на европейската кампания. Имах коректност - преглътнах всичко и знаех, че това върви като процес. Исках да постигна поредната победа и после да ида при Борисов и да му съобщя моите решения".

"Казах на Борисов, че живее във виртуален свят и че хората около него му казват това, което иска да чуе", категоричен бе Цветанов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!