Цяла България изтръпна след това, което се чу в парламента БЛИЦ TV

Най-отговорно ви заявявам, че България вече няма газ! Тази зима газ няма да има, заяви депутатът от ДПС

Не може да се говори за сигурност при доставките на газ. За стабилност при доставките на газ въобще не може да става въпрос. За предвидимост изобщо да не говорим. Най-отговорно ви заявявам, че България вече няма газ. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Рамадан Аталай, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Аталай съобщи, че подземното газово хранилище в Чирен е запълнено едва на 34%. „И това с онези количества, които оставихме през зимата“, уточни депутатът от трибуната на Народното събрание (НС).

Ето я истината: Газът поскъпва, Чирен не се пълни за зимата

Той посочи, че двата кораба с втечнен газ от САЩ, договорени от Кирил Петков, вече са разтоварени в Турция и са доставени в България с 11 долара по-скъпа цена от газа, който получаваше страната ни.

„Ако бизнесът няма предвидимост, няма как да си планират по-нататъшното производство. Това вече е факт. Газът за индустрията у нас е с най-висока цена. Газът за бита също не е от най-евтините. Тази зима и газ няма да има“, предупреди заместник-председателят на Комисията по енергетика.

БЛИЦ припомня, че Кирил Петков се изфука на летище София след пристигането си от САЩ: „За юни сме договорили 2 кораба с втечнен газ, който ще е на малко по-ниска цена от тази на „Газпром". 

Договорът ще бъде подписан до дни, увери тогава министър-председателят, който вече е в оставка.

„Успяхме да се срещнем с много от високопоставени американски представители. Всички осъзнават, че България е важно да има диверсификация на газовото гориво. За след това вече започваме преговорите за дългосрочен договор, който ще бъде с цени доста по-ниски дори от тези два кораба”, обясни той, но сега мълчи. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!