Един от най-влиятелните разследващи журналисти Христо Грозев от групата Bellingcat пише в Twitter, че украински транспортен самолет Ан-124, който е излетял от Полша се е приземил в неделя вечерта в България, съобщава украинското издание strana.ua.

Необявеният полет е бил от Жчшов, Полша, главен логистичен център на военната помощ към Украйна, до София. 

Полетът не е обозначен, но става дума за украински самолет Антонов Ан-124, който е най-тежкотоварният серийно произвеждан самолет в света.

Той каца у нас на фона на неяснотите ще подпомага ли официално Българя по някакъв начин – с оръжия или поне предпазни средства, Украйна, уточнява tribune.bg.

България все още официално отказва да снабдява Украйна с оръжие. Тази идея не се подкрепя от социалистите в коалицията, отбелязва strana.ua. В същото време Грозев смята, че доставките са секретни, за да не се разпадне коалицията (другите членове са за предаване на оръжие на Киев), отбелязва изданието.

На фона на призивите на Кулеба: Украински товарен Ан-12 кацна във Варна

Според Грозев, България разполага с едрокалибрени снаряди (152 мм) "в количества, които могат да поддържат отбраната на Украйна за няколко месеца".

"България тайно доставя амуниции на Украйна чрез "трета страна", в опит да предотврати разпадането на коалиционното правителство поради категоричното възражение на прокремълските социалисти срещу износа на оръжие. Но Украйна не е доволна от флирта, иска брак", коментира Грозев.
 




Същевременно зачестяват информациите, че украинските войски са изправени пред недостиг на боеприпаси. Това потвърждава и командирът на доброволческия батальон "Пятнашка" (ДНР) Ахра Авидзба.

„В нашия район, както и навсякъде другаде, изучаваме един на друг, обстрел. Ако ние се придвижваме и тяхната артилерия ни обстрелва постоянно, значи са добре с боеприпасите. 
Но напоследък обстрелите са все по слаби. Нашите ВКС унищожиха много складове със снаряди, а и все по трудно те могат да попълнят запасите си", споделя той. 

Както отбеляза Авидзба, украинската армия сега изпитва „глад за снаряди“, така че е започнала да изразходват боеприпасите по-икономично.


Превод и редакция: БЛИЦ!