Промените в Закона за българското гражданство, с които „през задната врата” се блокираше голямата част от вота в чужбина са били поискани от президента Румен Радев на среща на „Дондуков” 2, на която е присъствал и министърът на правосъдието Мария Павлова. Това заяви бившият вече директор на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, цитиран от bTV.
Той днес беше освободен от Павлова с мотив, че умишлено е качил за обществено обсъждане текстове, които не са били съгласувани с нея и които са нарушавали Конституцията.

Талев обаче твърди, че законопроектът е бил съгласуван и, нещо повече, в голяма степен той е дошъл готов от президентството.

"Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника. Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години", заяви секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева пред "Правен свят".

Ето какво още каза Любомир Талев:

-Вие ли подготвихте въпросния законопроект?
Разбира се, че не. Аз съм един държавен служител. Нали не си представяте, че един директор на дирекция в министерството на правосъдието, което няма никакви правомощия в областта на изборния кодекс, просто ей така ще седне, ще реши да измени изборния кодекс и

-А кой го подготви?
Историята, доколкото ми е известно е, че този законтопроект започва миналата седмица, когато аз съм командировка. Тогава от президетството, доколкото знам, са били изпратени текстове и е било казано, че трябва да се оформят като законопроект и в спешен порядък дас е предвижат за внасяне.

-Вие тях видял ли сте ги?
Виждал съм някакви варианти, да.

-От кого са били написани?
Изпратени са от Президентството. Това знам, това ми казаха моите служители. Оттам нататък, този понеделник вече съм в София, бяхме извикани на спешна среща в Президентството

-Кои бяхте там?
Министър Павлова, ресорният й заместник-министър Деница Митрова, аз и още един служител от дирекцията

-С кого се срещнахте там?
С Президента, негови съветници, Иво Христов беше…

-Емилия Друмева беше ли там?
Емилия Друмева беше там, да. И на тази среща бяхме извикани да обсъждаме този законопроект. Беше казано, че също толкова спешно в него трябва да се добавят текстове, с които се въвежда така наречената „уседналост” за парламентарни избори и избори за президент и вицепрезидент.

-Кой го каза това?
Президентът. Като указанията бяха, че трябва в рамките на деня законопроектът да е готов и да е качен за обществено обсъждане

-Някой от министерството – министър Павлова, Вие, нейната ресорна заместничка – каза ли своето мнение?
Не. Не е имало изказани мнения против никакви. Говорим, както се сещате за най-високата институция в държавата. Особено и в момент, когато няма и действащ парламент. Както аз експертни становища давам на политическото си ръководство, но не мога да им опонирам по основни линии на политиката, която са решили да следват, така министърът и заместник-министърът не са намерили за подходящо да опонират на президента

-Вие ли качихте текстовете на сайта на МП?
Ми, нека да разкажем цялата история как протече оттам нататък. След срещата с президента се пренесохме на експертно ниво да работим, където бяха изготвени окончателните текстове, бяха ни изпратени от президентството.

Вече връщайки се в министерството подготвихме целия комплект и слязох и докладвах преписката на министъра и заместник-министъра, тъй като има процедура по закона за нормативните актове и устройствения правилник на МС и неговата администрация, съгласно което всеки законопроект трябва да се придружава от оценка на въздействието, а тази оценка трябва да бъде одобрена от Дирекция „Модернизация на администрацията” към МС, за да тръгне същинската процедура по съгласуването.

Така че аз тази преписка с оценката за въздействието и всички материали по този законопроект и мотиви ги свалих долу, докладвах ги, бяха съгласувани от ресорния заместник-министър, тръгнаха към МС и след това текстовете едно към едно с тези, които тръгнаха към МС ги качихме, каквито бяха и указанията на интернет страницата на министерството

-Имаше ли такива, които не тръгнаха към МС?
Не. Всичко си тръгна, текстовете, както казвам бяха пратени от министерството, бяха съгласувани, тръгнаха към МС и абсолютно същите текстове след това ги качихме

-На срещата в президентството Емилия Друмева каза ли нещо?
Говорихме, тя говореше като експерт как да се напишат текстовете. И в крайна сметка в нито един момент, защото чувам, че не съм изпълнил някакви инструкции по корекция на текстовете, в нито един момент не съм получил указания, че трябва да ревизирам работата на бивш конституционен съдия, професор по конституционно право и лектор.

-За Емилия Друмева говорим?
Да, все за нея говорим. Още повече, че сме работили заедно. В нито един момент след това не ми е било казано, че на такъв капацитет аз трябва да ревизирам работата и да я променям.