Над 500 души са се подписали в Ловеч към момента за провеждане на изборите за европейски и български парламент в един ден. Т.нар. подписка "2 в 1" стартира в 50-хилядния град преди 72 часа, съобщи днес лидерът на ловешките царисти Христофор Бешков, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Според него аргументите в подкрепа на подписката са, че обединяването на двата избора в един ден е по-удобно за гражданите, по-добре за държавата, по-евтино за бюджета и не на последно място – по-честно.
Сред мотивите е това, че провеждането на избори два пъти през лятото ще затрудни много хора с делови ангажименти и летни отпуски, които не искат да се разхождат до урните през няколко седмици. Защото политиците са длъжни да улеснят избирателите. Така, както правят във всички други държави от ЕС, или както е в САЩ, където в един ден се гласува за президент, сенатори, губернатори и пр. Гласуването в два дни ще намали избирателната активност и ще позволи търговията с гласове да нарасне неимоверно. Така вместо да се чуе гласът на хората какво управление искат и каква политика подкрепят, всъщност изборите ще се решат "служебно" – от купените гласове и от най-твърдите ядра на партиите.
"Икономическата криза вече застигна и България. В такава ситуация рисковете за икономиката могат да се намалят с политическа стабилност и ефективно функциониране на институциите. Нужна е възможно най-висока активност, а това ще стане ако повече граждани гласуват. Ако изборите обаче са в два различни дни ще стане тъкмо обратното. Политическата база на управлението ще се стесни, а това означава хронична нестабилност и неспособност да се провеждат необходимите реформи, които биха облекчили ефектите на кризата за хората и за бизнеса.
Гласуване в два дни ще струва два пъти по 20 милиона лева – ненужно разточителство във време, когато държавата трябва да спестява. По-добре да гласуваме в един ден и така 20 милиона лева да отидат за повече студентски стипендии, за майчинство или за ин витро, а не да ги дадем за бюлетини и изборна администрация", добави още Бешков. /Гергана Димитрова, БЛИЦ