Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов ще открие в Пловдив Международната изложба за лозарство и винарство Винария-2009.
В изложението, което се провежда в Международен панаир Пловдив, ще участват 62 производители и дистрибутори на вина и над 250 компании за технологии, машини, материали и услуги за бранша. Най-многобройните чуждестранни изложители ще са от Италия, Франция и Германия. Сред новостите, които ще бъдат показани, са сателитни програми за наблюдение на лозята и полските култури, които могат да правят прогнози за реколтата, за да се предпази от увреждане. Нов клас бъчви и барици ще покаже унгарска компания. Новост за българския пазар са и испанските витрини за вино с контрол на температурата и влажността. На Винария-2009 ще се борят за пазарен пробив бели и червени вина от Дунавската равнина – Шардоне, Пино Гри, Пино Ноар и Каберне совиньон, представени като световна новост от изба „Лозенска лоза”.
Атракцията тази година е организираната за пръв път в рамките на Винария Гурме зона. Всеки ден ще има четиричасово шоу за любителите на изискани вина и храни. Топ готвачи и сомелиери ще предлагат различни продукти, ще демонстрират как се приготвят вкусни ястия и ще ги съчетават с най-подходящите вина. В Гурме зоната е включена експозицията “Вкусове от Италия”, а всеки ден до 21 март ще има презентация “Уникални сицилиански вина и храни, родени от вулкана Етна”.
Довечера на официална церемония ще бъдат връчени българските винени Оскари. На най-добрите вина, ракии и винено бренди, участващи в Националните дегустации, предшестващи изложбата Винария, ще бъде присъдено отличието “Златен ритон”. В конкурса участват над 830 проби.
Димана Тодорова, БЛИЦ