В САЩ пред Борисов: Виждаме България като лидер на Балканите ВИДЕО

Страната трябва да играе водеща роля в региона на Западните Балкани при преодоляването на вътрешните конфликти

Премиерът Борисов стартира срещите си във Вашингтон преди официалния разговор с президента Доналд Тръмп, който се очаква да бъде тази вечер към 21.00 часа българско време.

След като положи венец на Националния гробишен парк "Арлингтън", министър - председателят и водената от него делегация се отправиха на среща с Международния републикански институт и президента на неправителствената организация г-н Даниел Тунин.

"Церемонията в гробищата в "Арлингтън" беше много силна. Оказа се, че многозвездните генерали, които работят там, са се подготвяли в българо-американската база в Ново село през 2009 година. Стана ми много драго. 

Те познават България много добре, тренирали са там, летели са. Истински бойни партньори", каза в началото на срещата премиерът Борисов. 

"Надявам се в икономическата, външно-политическата, в енергийната сфера да надградим повече с президента Тръмп нашите отношения", каза още той. 

Оказа се, че президентът на института за първи път е посетил България заедно със сенатор Джон Маккейн, когато България все още е била страна-кандидат за членство в НАТО. "Тогава знаехме, че България ще е страхотен съюзник и се оказахме прави", каза  г-н Даниел Тунин. 

Борисов с първа изява на американска земя ВИДЕО

По думите му, тогава американската страна си е мислила, че по онова време вече не е имало сериозни заплахи за Европа, но сега знаем, че има много заплахи за Европа - руската агресия, дезинформацията, екстремизма в Балканите, последиците от конфликтите, като този в Сирия.

"Радваме се, че България е страна съюзник в НАТО. Виждаме България като лидер в Западните Балкани, който ще помогне на страните от региона да преодолеят вътрешните си конфликти. Ще бъдем домакин на голяма среща в София с Държавния департамент на САЩ и българското правителство. На нея ще разгледаме как да преодолеем екстремизма в региона", каза още той. 

На свой ред Борисов отбеляза, че България е действен участник в процеса Акаба, като в нашата страна предстоят две срещи през идните години посветени на този процес. 



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ