В централата на ГЕРБ ври и кипи, ето какво се случва

Най-голямата парламентарна група в 48-ото НС се събра, за да решава за кандидата си за премиер

Очертава се доста горещ политически старт на седмицата. Днес президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание (НС) – тази на ГЕРБ-СДС.

Преди това парламентарната група на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията се събраха в централата, за да решат окончателно кой ще е номинацията им за премиер. Излъченото от тях име ще отиде в 10 часа при президента Румен Радев, за да получи папката за съставяне на правителство с първия мандат.

Най-обсъжданото име през уикенда като кандидат за премиер бе това на лидера Бойко Борисов. Всички изказали се подкрепиха кандидатурата на бившия премиер. Такъв сценарий допусна и самият Борисов.

"Премиер си имаме, мисля, че по-добър от мен няма. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто за стабилност и разбирателство. Още не е узрял политическият ни елит. Вторият вариант е все пак да излъчим премиер, който да мине... Можещ, знаещ и гарантиращ, че ще ви изведе от кризата - това съм аз. Или друг премиер, който да им даде възможност да не се обвързват с нас така. Той да може да подпише един морален документ с другите партии, с който да излезе пред парламента и да минем зимата. Всичко останало е див популизъм", обясни Борисов пред младежите на партията във Враца в неделя.

"ГЕРБ си имаме премиер. По-добър от мене няма, колкото и нескромно да звучи. Правителство на малцинството надали е най-добро. И Меси е на 30 и нещо години, ама като влезе, и вкарва. България си има Меси в това отношение и това съм аз", каза още Борисов. И обясни, че не виждал конкуренция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук