Ние сме в навечерието на велики напрежения. Това подчерта в "Политически НЕкоректно" по БНР анализаторът Валентин Вацев, визирайки напрежението между Русия и Запада и по-конкретно напрежението между Русия и САЩ.

"Българските политици трябва да имат едно наум, да се съобразяват с реалността. Това бележи, според мен, до 5-6 години, периметъра на валидността на военно-политическия съюз НАТО. 

Затова съвсем разумни са очакванията България да напусне НАТО, тъй като няма да може да поддържа досегашния си статус. Това поставя въпроси пред българския политически елит как да бъдем независими действително, а не чрез лозунги и празни противопоставяния."

Вътрешното положение

"Най-важното е, че България най-после има правителство – то изглежда оперативно и способно да действа криво-ляво. Според мен, някъде след третия месец ще стане ясно, че повечето от половината министри не стават за министри и ще се наложи един естествен "ремонт" или по-скоро една плавна и спокойна промяна на неподходящите хора с подходящи.

Той коментира и заявлението на военния министър Стефан Янев, според когото не трябва да допускаме натовски сили на нашата територия.

Според Вацев реакцията на премиера Кирил Петков е била еднозначна - че или той, или министърът му ще трябва да се раздели с поста си при следващо подобно изказване. Вацев коментира, че Янев на практика ще бъде отстранен от "Дондуков" 1 при ново подобно изказване.

 Кирил Петков не трябва да забравя, че е избран с благословията на държавния департамент на САЩ", каза още анализаторът. 

Коалицията е "слепена със слюнка", но доколкото виждам засега, никой не заплашва с напускане, ситуацията е спокойна. Предстои на правителството да се бори с няколкото кризи в България – финансово-икономическа, здравна, енергийна, политическа, репрезентативна (най-страшната, но за нея най-малко говорим). 

Това, което може да дестабилизира правителството, и то още веднага след Великден, е простият факт, че правителството има три трансисторически задачи: Да имплантира в българското законодателно тяло основните моменти от Истанбулската конвенция.

Второ, да освободи Македония по нейния път към ЕС, като се съгласи с македонските свръхочаквания и свръхизисквания. И трето, да осигури безпроблемното присъствие на българска почва на нови 1500-2000 американски войници.
 

Аз мисля, че САЩ няма да стигнат дотам да поискат това нещо. Но за нас това стои като проблем – как се отнасяме към военно присъствие на американски части? Големият проблем пред българското правителство ще бъде неговият дълбинен неотстраним проамерикански характер. 

Днешното българско правителство е най-проамериканското през последните 30 години. Досега нито един български премиер не е поемал конкретни задачи от Държавния департамент на САЩ, Пентагона, Белия дом... Крайният проамериканизъм води България към задънена улица."