Между три и четири хиляди човека бяха привлечени за работа по време на летния туристически сезон. Те бяха от българските диаспори в Украйна, Молдова и по-малко от Македония. Това стана благодарение на промените, които приехме буквално две седмици след избирането на правителството.
Тогава облекчихме режима за издаване на визи. Това каза на пресконференция в Министерски съвет вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов след провеждането на кръгла маса на тема „Демографска политика и трудова мобилност”, организирана от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за българите в чужбина.

"Ще предложим и редица облекчения за получаване на "синя карта". "Синята карта" се издава на специалисти от висок ранг. Срокът й вече ще бъде 4 години. Отпадат всякакви специалности от списъка за трудовата повинност. Намаляваме таксите за издаване на "синя карта". Тя ще може да се получава в рамките на 37 дни", каза още вицепремиерът.

"Работата ни продължава. Искам да благодаря на вицепрезидентът Илияна Йотова, която заема активна позиция по темата за получаването на българско гражданство. Целта ни е да намалим срока за получаване на гражданство. Сега това може да отнеме години. Идеята е, при изрядни документи, българско гражданство да се получава за 6 месеца. Проблемите с гражданството са много. Към момента имаме 52 000 заявления за получаване на българско гражданство", разкри Симеонов.

"Три са основните направления за преборване с демографската криза. Първото е повишаване на раждаемостта. Второто е връщане на българите, работещи зад граница. Третото е привличане на етнически българи от диаспорите по целия свят. Работим и по трите направления. Ще приемем с отворени обятия българите от всички диаспори", обяви Симеонов.