Много ясно през последните седмици казахме, че няма да подкрепим Любомир Каримански за шеф на БНБ. Това заяви в Пловдив вицепремиерът Асен Василев.

„Изключително важно е гуверньорът на БНБ да има широка обществена подкрепа, да може да застане начело на тази институция с целия авторитет, на който е способен”, каза още Василев.

По думите му, кандидатът на „Продължаваме промяната" (ПП) Андрей Гюров е водил изключително почтена кампания. „След като видя, че не може да събере широка подкрепа, оттегли кандидатурата си.

Не смятам, че гуверньорът на БНБ трябва да е политическа номинация. Ако няма обединение на цялата коалиция около една номинация, който и да е човекът, няма да може да си изпълнява длъжността както трябва, защото няма да има широка подкрепа.

Ако просто с 3 гласа изберем някой, няма как тази институцията, за да изиграе своята роля в обществените процеси”, подчерта той.

Във връзка със скандала, който външният министър Теодора Генчовска огласи, Василев заяви, че не е забелязал да има разнобой във външната политика.

„Ако има някакви недоразумения, трябва да ги изчисти с премиера”, каза Василев.

Министър Генчовска с още скандални разкрития за случващото се в кабинета "Петков" ВИДЕО

На въпрос защо чак днес ПП става партия, вицепремиерът заяви, че учредяването е закъсняло. „Искахме да го направим по-рано, но имаше много кризи. Най-накрая намерихме един свободен следобед, в който да се съберем”, посочи Василев.

Василев съобщи, че заедно с премиера Кирил Петков ще са съпредседатели на партията. „Днес ще приемем устав и програма. Има юридически може би около месец, преди да се регистрира партията”, каза още той.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!