Министерският съвет (МС) създаде комисия за подбор на адвокатски кантори, които да предоставят правни съвети във връзка с установени злоупотреби и случаи на неправомерно разходване на публични средствa с голяма обществена значимост. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

От МС уточняват, че подборът на правни кантори и адвокати от страна на държавните институции през последните години е извършван в почти всички случаи в рамките на отделните администрации, без условия на конкурентност и при нулева прозрачност, като често правни услуги са предоставяни от едни и същи консултанти.

С приетото решение на Министерския съвет чрез създаването междуведомствена комисия се цели осигуряване на по-голям контрол между институциите и подобряване на обективността на подбора за всеки отделен казус от обществена значимост.

В този контекст е и заложеният в правителственото решение контрол от Главния инспекторат на Министерския съвет върху дейността на комисията.

Уточнява се, че така създадената комисия ще извършва самостоятелен подбор за всеки отделен казус поотделно и когато възникне необходимост. Обратно на изразените притеснения в общественото пространство, правителството няма да състави предварителен списък, по който да се възлагат всички бъдещи задания.