Венко Сабрутев скочи на тавана на цените за горивата, заговори за дефицити и фалити

На световните пазари синьото гориво е скочило 3-4 пъти заради войната в Украйна, обясни депутатът от ПП

Вчера се създадоха две временни комисии. Едната за осветляване на нещата около газа, другата – около горивата. Вчерашният дебат протече за 4-5 часа, според мен абсолютна загуба на време. Това заяви Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ пред БНТ.

Според него парламентът не може да свърши тази работа. „Ние не сме прокуратурата“, посочи той.

„Просто трябваше навреме да се вмени съставът на регулатора и той да поеме своята функция“, каза той и добави: „КЗК не започна никакви действия в посока регулиране пазара на горива“.

„Имаме инструментариума, има законодателството, само че регулаторът някак си работи с широко затворени очи“, смята депутатът.

„Парламентът в последните седмици реално не работи, защото новото управляващо мнозинство не влизаше в зала. Парламентарните комисии също не могат да започнат работа, защото няма кворум“, заяви депутатът.

Според Сабрутев предложението на ГЕРБ за таван на горивата от 2.70 лв. е "поредната сензация" и би означавало фалит на всички търговци и дефицит на горивата: „Как си представяте един търговец на горива да купува бензин на 3.30 и да продава на 2.70 лв., докато прави огромни оперативни разходи? Държавата да покрива 50 стотинки на литър, това означава да тегли огромни кредити“.

На въпрос за рязкото повишаване на цената на природния газ, Венко Сабрутев обясни, че на световните пазари синьото гориво е скочило 3-4 пъти заради войната в Украйна.

„Пускането на газовата връзка с Гърция ще ни даде възможност да ползваме пълното количество на азерския газ, което ще е в пъти по-ниско от тази на "Газпром". Това е конфиденциална информация, която ни беше споделена в парламента, но твърдо заявявам, че цената на азерския газ е в пъти по-ниска“, каза той.

По думите на депутата от ПП, трябва да се направи опит за съставяне на правителство с третия мандат и, ако това не стане, отиваме на избори.