До броени дни ще започне официалната номинация на кандидатите за кмет на София. 

Първите имена вече започнаха да излизат в общественото пространство.

Възможни номинации:

ГЕРБ - Георги Георгиев

ПП-ДБ и „Спаси София” - Васил Терзиев

БСП - Ваня Григорова

Официално - разговорите за местна коалиция между ПП, ДБ и „Спаси София” са на финалната права след повече от осем месеца преговори.

„Имаме много сериозно разбирателство за приоритетите и най-важното - за екипа, който ще изпълнява тези приоритети. „Спаси София” настояваше тези приоритети да бъдат мащабните инвестиции в кварталите, както и прозрачно, чисто управление”, посочи Борис Бонев. 

Както БЛИЦ съобщи, за номинация за кмет от името на трите партии се посочва IT предприемачът Васил Терзиев. „Аз никога не съм крил, че познавам Васил от доста години – той е голям съмишленик на „Спаси София” от много години. Хора като него, ако изберат да влязат в политиката, това може да бъде само в полза на нашата държава”, смята Бонев.

С отброяване на последните дни от мандата на настоящия столичен кмет Йорданка Фандъкова, източници на NOVA посочват, че наесен от ГЕРБ ще заложат на настоящия председател на Общинския съвет - Георги Георгиев. Официално потвърждение все още няма.

Георги Георгиев

„До седмици започват номинационните събрания. Структурите в цялата страна ще проведат събрания и на тях ще направят своите номинации. След това всички ще бъдат разгледани от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която ще утвърди окончателните кандидати”, посочиха от ГЕРБ. 

От БСП е възможно да гласуват доверие на синдикалиста от редиците на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова. Като тяхна кандидатура или като обща - на ляво обединение.

„Ваня Григорова би била един наистина прекрасен, чудесен кандидат. Тя отлично би се вписала в нашата платформа, която сме изготвили”, посочи председателят на Градския съвет на БСП-София Иван Таков.

От ВМРО търсят широка патриотична консервативна коалиция не само срещу ПП-ДБ-СС, но и срещу ГЕРБ.

„През 2019 година от ВМРО на балотажа подкрепихме Фандъкова, защото вярвахме, че тя ще бъде кмет с десен и консервативен профил. След това, което направиха ГЕРБ в парламента по темата Македония, вдигайки ветото, след очевидно явната подкрепа на Столичната община за гей парада - нашите пътища се разделят”, заяви Карлос Контрера.

За кандидат за кмет на София от ВМРО разглеждат най-малко два варианта. С номинацията ще са готови до средата на юли.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук