Tри варианта за излизане от напрегната ситуация с протестите и войната между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 се обсъждат в момента в основните партийни централи. Политическите функционери и анализатори стартираха играта на кабинети - смяна на министри в настоящия кабинет „Борисов 3”, съставяне на ново, но експертно правителство в рамките на 44-то Народно събрание и предсрочни избори, пише "Труд". 

Последните обаче минават през служебен кабинет, съставен и назначен от президента Румен Радев. Точно държавният глава направи няколко безпрецедентни изявления от седмица насам: „Изходът от създалата се ситуация е един: оставка на правителството и главния прокурор”.

Първият и вторият вариант - за ремонт на кабинета или експретно правителство, вече са почти изчерпани, трудно може да се отиграе намаляване на напрежението само с обновяване на състава на министри от ГЕРБ на премиера Бойко Борисов, признаха неофициално от „Обединени патриоти”. 

На последния Коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП в началото на седмицата почти отпаднал и вариант 2 - за ново, експертно правителство в рамките на този парламент.

„Улицата избута към момента експертите”, лаконично коментираха депутати от управляващото мнозинство. И двете формации са категорични, че само ГЕРБ трябва да е носител на мандат, тъй като е най-голямата парламентарна сила.

А естествено било, че пак Борисов може да е министър-председател. Патриотите не одобрявали резервен вариант с нов премиер Томислав Дончев.

Идеята за Дончев не допадала и на голяма част от депутатите от ГЕРБ, които естествено припознават за лидер само Борисов.

От ДПС вече са дали ясен знак, че няма да допуснат втори път съставяне на кабинет с участие на патриотите, които от Движението наричат националисти.

БСП е втората по големина парламентарна група, но заради разцеплението около избора на нов председател, червените не може да се включат в парламентарната аритметика, признават и самите те. А мандатоносител Веселин Марешки било „несериозно”.

Социалистите дори внесоха втори вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3” на тема корупция, с което вотовете им на недоверие в този парламент стават общо 5.

Предварителните нагласи са, че вотът на недоверие ще е неуспешен, защото парламентарната група на БСП е разцепена от вътрешни боричкания и скандали, а социалистите са изпаднали в изолация в сегашното Народно събрание.

В парламента се коментираше под сурдинка и евентуалната дата за оставка на правителството - до 22 юли. Борисов трябва да участва в извънредното заседание на европейските лидери в Брюксел на 17-18 юли, което е първото на живо след началото на епидемията от коронавирус. На този Европейски съвет държавите членки трябва да решат плана за възстановяване в отговор на кризата, свързана с COVID-19, и новия дългосрочен бюджет на ЕС.

Ход с дамата 

Спрягат Даниела Бобева за служебен премиер



Стигне ли се до оставка на правителството, невъзможност за формиране на ново в рамките на този парламент, на ход е Румен Радев.

Президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори в срока по чл. 64, ал. 3 от Конституцията, а именно - най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния парламент.

Според източници, най-удачен вариант към момента за служебен премиер е проф. Даниела Бобева - икономист и финансист, в момента преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Тя вече е била министър в служебно правителство - това на Стефан Софиянски и е била съучредител на неговата партия Съюз на свободните демократи. Бобева бе и вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

Днес една от най-големите маркетингови и консултантски компании в света IHS Global Insight обяви в своя прогноза, че вероятността за оставката на правителството нараства, но премиерът Бойко Борисов ще прави всичко възможно да държи ГЕРБ начело на властта поне до края на годината, а вероятно и до март 2021 г., когато би трябвало да се проведат редовни парламентарни избори.