Британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли ще посети България на 10 и 11 март. Това съобщиха от посолството на Великобритания у нас.

По време на посещението си Клевърли ще потвърди подкрепата на Обединеното Кралство за съюзника на НАТО - България. Визитата демонстрира солидарност с България в усилията ѝ за подкрепа на Украйна и търсенето на отговорност от Русия.

Предвидени са срещи на Клевърли с редица високопоставени представители на българското правителство, включително с външния министър Теодора Генчовска, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и министъра на отбраната Драгомир Заков.

Клевърли ще участва и в дискусия с парламентарната комисия по външна политика и ще обсъди борбата с руската дезинформация с представители на българското правителството.

Джеймс Клевърли ще бъде домакин на работна закуска с ЛГБТИ+ защитници на правата на човека и ще обсъди подкрепата на Обединеното кралство за тази общност, борбата с престъпленията от омраза, борбата с дезинформацията, както и предстоящата конференция на Обединеното кралство "Safe to Be Me".

Правителството на Обединеното кралство работи в тясно сътрудничество с България за споделяне на експертен опит в борбата с фалшивите новини, разпространявани от Русия към международни аудитории.