Очаквам след Брекзит една голяма част от английските граждани, които имат имоти тук, да поискат българско гражданство, защото това автоматично ще ги направи европейски граждани.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред „Труд". 

По думите є подвластен на тесни партийни и политически интереси, министър-председателят Дейвид Камерън (2010-2016 г.) е хвърлил и страната си, и ЕС в една авантюра, чийто последствия тепърва предстоят.

„Като държава членка на ЕС, България също трябва да променя своите политики. Част от българските граждани ще се справят, ще попълнят новите формуляри, ще потвърдят статута си.

Други ще бъдат принудени или да се върнат, или да отидат в други страни”, подчерта Илияна Йотова.

„Достъпът на нашите съграждани до работа ще бъде затруднен, таксите в университетите ще станат по-високи. Като малка страна ние трябва да заявим ясно интереса си в двустранните отношения, а защитата на нашите сънародници трябва да е държавна политика”, заяви вицепрезидентът.

„Излизайки извън сферата на ЕС, Обединеното кралство ще започне да прави икономиката си в двустранен план и не смятам, че България ще є бъде сред приоритетите”, каза още Илияна Йотова.