„Турски поток“ бе открит на официална церемония в конгресен център "Халич" на Златния рог в Истанбул.

С нея реално се въвежда в експлоатация газопроводът.

Откриването се случи в присъствието на руския президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Ердоган, българският министър-председател Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. Ръководителят на парламента на Турция и на бившите председатели на парламента също бяха поканени на сцената.

Борисов, Путин, Ердоган и Вучич завъртяха крана на новия газопровод. 
 

За гостите бе направена изненада.

Преди откриването главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер обяви: "Производителността на газопровода е 31 млрд. куб. метра. Започва от Западен Сибир и стига до Турция. Сега на пълен капацитет“.

Както БЛИЦ съобщи, и Ердоган и Путин обявиха проекта за исторически и подчертаха значимостта му за цяла Европа. 

Вучич е потвърдил, че и сърбите ще наричат проекта „Балкански поток“ (а не продължение на „Турски поток“, който е под американски санкции).

Очаква се Борисов да проведе срещи с Ердоган и Путин. 

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“.

Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. 

"С президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Русия Владимир Путин и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич заедно открихме газопровода „Турски поток“ в Истанбул. Преди началото на церемонията отбелязах свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската", написа българският премиер във Фейсбук.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“.

Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката.
 



Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала.
 



Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области.



Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!