Удължава се срокът на антикризисната мярка за намаляване ДДС ставка от 9 % за ресторантьори и хотелиери. По предложение на ГЕРБ бюджетната комисия реши на първото си заседание срокът да бъде до 31 декември 2022 г., пише Монитор.

В комисията се разгледаха два законопроекта - на ГЕРБ и ИТН. Вносителите обясниха, че е липсвало обществено обсъждане, както е според правилника на Народното събрание, но мярката била спешна за бизнеса. Депутатите отхвърлиха закона на ГЕРБ-СДС и приеха този на ИТН с редакционната поправка към него намалената ставка да е за срок до 31 декември 2022 г., каквото по същество бе и предложението на ГЕРБ-СДС.

Това ще срува на хазната 175 млн. лева за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г., показва разчетът на финансовият министър Асен Василев. „Ние приветстваме мярката. Това е съотносимо към ефектите тази година и миналата година", коментира министър Василев. Мярката, заложена в Закона за ДДС, бе въведена за компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори, сред които хотелиерския и ресторантьорския бизнес и изтича на 31 декември 2021 г.

Василев настоя обхватът на мерките, предвидени в законопроекта, предложен от ИТН, да остане. Той обясни, че се предвижда актуализация на бюджета в средата на юли догодина, договорена от коалиционните партньори и добави, че настояват обхватът на мярката да остане.

Според Румен Гечев от БСП, когато за пръв път ресторантьорите са поискали помощ заради пандемията, оборотите им в първата година на пандемията били същите като през 2019 година. "Значи, голямо укриване е имало", смята червеният депутат. Затова той предложи да се направят експертни оценки на оборотите в бранша.

Припомняме, че мярката за девет на сто бе въведена с промени в Закона за ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, включително на доставката на храна за вкъщи.

В обхвата на мярката са и храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, както и туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

С по-ниска ДДС ставка се ползват и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните стоки.