Многомандатен избирателен район-Ямбол е сред най-малките в страната. Той излъчва само четири народни представители. Затова и там дребните играчи трудно могат да се вредят за депутатски мандат, пише Флагман.

Кои са водачите на листи от региона?

БСП бяха сред първите, които обявиха лидерите си по места. В случая това ще е 45-годишният Кристиан Вигенин, който е зам.-председател на настоящото Народно събрание, бивш външен министър в правителството на Пламен Орешарски, както и бивш евродепутат. Разпознаваемо лице, един от добрите оратори и професионални политици в БСП.

ГЕРБ имаха проблем с излъчване на водач на листа. Дори в неофициалните списъци до последно за Ямбол нямаше предположения в медиите.

В неделя от партията на Бойко Борисов вече обявиха водачите си. За Ямбол се оказа, че това ще е д-р Димитър Рунков. Справка показва, че той е изпълнителен директор на държавната болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в града от юни 2020 г. 

Беше водач на листата за общински съветници на ГЕРБ в Ямбол през 2019 г. Тогава е представен като „съдов хирург; млад, успешен и утвърдил се като хирург, както в ямболската болница, така и в други лечебни заведения“.

Районът стана особено проблемен за ГЕРБ след раздора с екскмета Георги Славов преди две години. Тогава от формацията на Бойко Борисов се разделиха с него след три кметски мандата в периода 2007 – 2019 г. и загубиха катастрофално.

Сега Славов е водач на листата на новата партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Бившият кмет няма как да не е бонус за прохождащата формация в Ямбол.

Партията на Слави Трифонов в неделя официално регистрира листата си там. Водач е поетът и сценарист Ивайло Вълчев. 49-годишният бургазлия ще лидира листата на „Има такъв народ“ и в родния си град.

62-годишният Антон Коджабашев е аналогичен случай – той също води листа в Бургас, където е роден, и в Ямбол като представител на АБВ. Известен е като трикратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести.

ВМРО пък издигна журналистката Мария Цветкова, която е настоящ народен представител от региона. 45-годишна, разпознаваемо лице, бивш водещ в телевизия „Скат“.

По неофициална информация на „Флагман“ коалицията около Мая Манолова „Изправи се! Мутри, вън“ ще излъчи за водач Станчо Ставрев. Той също е на 45 г. Бивш зам.-кмет на Община Тунджа. Завършил е ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново. Магистър е по балканистика. Специализирал е етнология, архивистика и музейно дело.

Засега не е ясно кой ще е водач на коалицията между „Воля“ и НФСБ. Очаква се обаче на позицията да е представител на партията на Веселин Марешки.

От „Възраждане“ издигат Никола Ангелов Димитров.

Някои по-малки формации вече официално са си регистрирали листите в Районна избирателна комисия-Ямбол.

От партия „Благоденствие-обединение-градивност“ излъчват за водач Силвия Цакова.

„Пряка демокрация“ издига Димитър Николаев Димитров.

Начко Плочев ще води листата на Български национален съюз „Нова демокрация“.

Най-новата регистрирана партия у нас - „Нация“, номинира като единствен кандидат-депутат Александър Спасов.

Даниела Коларова ще води листата на „Обществено за нова България“, а Симеон Нейчев – на „Движение на непартийните кандидати“.