Акцията на ВМРО е поредната след блокадата на кръстовището пред ЦУМ на 18 септември, щурмът на Министерството на енергетиката преди дни, което беше ръководено лично от българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки и последвалото го автошествие в гр. Русе.

Още на 18.09.2021 г. на Организационен съвет на ВМРО беше взето решение за активни, координирани и показни протести в цялата страна, с които да покажем, че няма как да се примирим със спекулативното „изпускане“ на цената на природния газ и електроенергията, които стигнаха ръст от над 200 процента за година.

Безхаберието на служебното правителство, както и на последните два напълно провалили се парламента, доведоха не само до енергиен, а и до пълен икономически хаос. Услужливо увеличените пенсии, с оглед предстоящите избори, отдавна няма как да покрият бюджета на пенсионерите. А домакинствата тепърва ще изпаднат в невъзможност да се издържат с настоящите си доходи.

Ето защо от ВМРО настояваме за:

1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване на дефицита.

2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.

3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че са свързани и с видни политически фигури и партийни централи, до овладяване ръста на цените.

4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.

5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.