Патриотите имат условия, за да подкрепят проекта на ГЕРБ за нова конституция, пише “Труд” Едно от тях е да бъде върнат преамбюла към основния закон на държавата, който е изчезнал от внесения в деловодството на НС идеен вариант.

За 11 часа утре е насрочено първото обсъждане. То ще е с партньорите на ГЕРБ във властта. Оказа се, че патриотите не са се събирали, за да обсъдят общи предложения на двете партии - НФСБ и ВМРО. Всяка формация поотделно ще излага своите виждания.

От ВМРО бяха категорични, че ще настояват техните тези, изложени от Красимир Каракачанов в социалната мрежа - за въвеждане на образователен ценз на избирателите, за записване в конституцията, че бракът е съюз между мъж и жена, за връщане на военната наборна служба - да влязат в проекта. Това бе потвърдено от съпредседателя на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов.

От ДПС коментираха, че все още нямат решение на партията каква ще е позицията им. Предстояло заседание на Централното оперативно бюро в края на месеца, след което да стене ясно дали ще се подпишат под проекта.

Депутати от ДПС изразиха лично мнение, че не било редно която и да е власт да се опитва да печели време чрез промени в конституцията. Според тях за подобно начинание трябвало да има доверие в онези, които предлагат промените.

БСП вече обявиха, че няма да участват в консултациите за нова конституция. Нищо чудно на поканата на ГЕРБ, освен патриотите, да откликне единствено партията на Веселин Марешки “Воля”.

Самият Марешки първо обяви, че сега не е време за свикване на ВНС, но ако всички искат, сега е най-доброто време за велико събрание.”

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ