В сряда стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев се ядоса на администрацията. До това се стигна след постъпили сигнали за проблеми при административното обслужване на гражданите и бизнеса, бяха изпратени тайни клиенти в отделни институции, които да осъществят обективен външен контрол върху начина, по който се предоставят услугите.

Днес той бе гост в "Панорама" по БНТ, за да коментира какви промени ще се вземат, за да не се налага хората да чакат с часове пред някоя опашка.

"Знаете ли колко много се дразнят хората от обедните почивки на работещите в администрацията", каза Дончев, обещавайки, че вече няма да бъдем затрупани от куп административна бумащина.



"Имаме драстични случаи на неспазване на закона. В закона пише, че не е необходим даден документ, а на гишето ти искат. Тайните клиенти ни помагат за взимането на мерки по тази тема. Явно натискът трябва да бъде много по-фокусиран на определени места. Има подобрени, но то не е достатъчно както ми се иска на мен и хората. Все още има проблем с опашките. Аз знам какво дразни хората. Много е неприятно да отидеш да си свършиш някаква работа и служителите в администрацията излязат да пият кафе. Още във вторник съм постановил какви мерки трябва да се вземат по този въпрос", обяви Дончев.

"Държавата трябва да се ангажира с по-голямо публично финансиране. Подобряването на икономическата ситуация обаче не може да бъде само работа на държавата. Това трябва да бъде обществен процес. Българската икономика в този си вид е ударила тавана. Ние сме в плен на ниските разходи. Това не ни позволява да растем по-бързо. За целта ни трябва нов модел. Този процес ще отнеме 5-6 години. Държавата трябва финно да моделира и да инвестира в нови технологии, образование", разкри Томислав Дончев.

Водещият Бойко Басилев реши да го попита и какво се случва с икономиката на България.

"Проблем е икономиката ни или голямото крадене", този въпрос отправи водещият на вицепремиера.

"Хубава закачка, но няма да се поддам, а все пак ще отговоря", отвърна му Дончев.

"Корупцията ерозира потенциала на икономиката и потенциала за растеж. Тя подменя усещането за честно състезание, което е водещо в пазарната икономика", допълни вицепремиерът.

Бойко Василев попита Дончев той ли вече е вторият в ГЕРБ след напускането на Цветан Цветанов.

"Отмина времето на йерархичните структури. Няма значение кой е първи, втори или трети. Е, при нас в ГЕРБ е ясно кой е първи", отвърна му вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и сделката за ЧЕЗ-България: "Преди да се правят политически коментари трябва да изчакаме компетентните органи да се произнесат по сделката за ЧЕЗ. Трябва да се обясни на всички за тази сделка, не само на депутатите. В аванс мога да кажа само, че се радвам, че родна фирма купува бизнеса на ЧЕЗ в България".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!