За съжаление се очертава Патриотите да се явим поотделно на евроизборите. Това каза лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров пред журналисти, цитиран от „Фокус“.

Сидеров посочи, че е заявил готовност да се яви заедно с ВМРО на евровота. „Страхът на ВМРО е, че една обща листа само с нас ще предизвика колизия с НФСБ и ще усложни отношенията ни след изборите, управленската коалиция ще пострада и т.н. Те не могат да пристъпят към двойна коалиция - или тримата, или поотделно", каза още Сидеров и отбеляза, че за съжаление се очертава партиите от Обединени патриоти да се явят на предстоящите избори поотделно.

"Искаме изслушване на външния министър Екатерина Захариева - очевидно изказването на Мевлют Чавушоглу е намеса във вътрешните ни работи", каза лидерът на „Атака“.

Сидеров прогнозира, че премиерът Бойко Борисов също ще вземе отношение по въпроса. „Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази“, допълни Сидеров.

„Днес подписахме едно искане да бъде изслушана министър Захариева по този въпрос в сряда. Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин“, каза още Сидеров. Във връзка със Закона за вероизповеданията, Сидеров обясни, че мнението му е, че по начало с този закон се е избързало. „Закон за вероизповеданията, даже не знам дали е необходим нов. Това е една много деликатна тема. Този закон не е навременен, но така или иначе те го прокараха“, каза още лидерът на „Атака“.

Според него е било хубаво той да бъде изтеглен и дообмислен. На въпрос каква трябва да бъде българската позиция, Сидеров посочи, че тя трябва да бъде за ненамеса. „Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър“, допълни Сидеров.

Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение.

Във връзка с листата на „Атака“ за евроизборите, Сидеров обясни: „Нашата листа ще я води млад човек, който ще го изберат зрителите на ТВ „Алфа“, каза Сидеров. По думите му човекът няма да е случаен гражданин и това ще се случва пред очите на българските граждани. „Абсолютно реалити, само че политическо“, допълни лидерът на „Атака“.

По думите му няма да има партийни активисти и хора от ръководството, а само млади хора. Сидеров уточни, че неговата роля ще бъде свързана с участие в журито.