Всички погледи се насочват към "Дондуков" 2, ето какво следва

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарно представените партии за съставянето на служебно правителство

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарно представените партии за съставянето на служебно правителство. Срещите стартират в 17.00 часа днес.

Консултациите станаха неизбежни, след като „Има такъв народ“ върна неизпълнен третия мандат на президента в понеделник. Това откри пътя към седмите парламентарни избори от пролетта на 2021 г.

През последните дни се обсъждаше много активно кой ще бъде следващият служебен министър-председател на България. Още същия ден, в който ИТН върнаха мандата, президентът Радев покани за разговор председателя на Народното събрание Рая Назарян. 

Тя беше единствената от лицата, от които Радев може да назначи служебен премиер и с която той не беше провел разговор на тази тема по-рано. След срещата Назарян заяви, че не възнамерява да става служебен премиер, защото на този пост не трябва да се назначават ярки политически фигури.

Според нея всички партии трябва да имат равен шанс на предстоящите избори и партийна кандидатура не е редно да отговаря за тяхното провеждане.

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев обяви, че е готов да остане на този пост, ако президентът Радев реши да му възложи отново тази голяма отговорност. Според Главчев основание за това са добрите резултати, които той е показал в работата си до тук.

Единствената смяна, която би направил е тази на външния министър – пост, който самият той заема в момента.

От края на миналата седмица се заговори за смяна на Рая Назарян като председател на Народното събрание и избирането на този пост на човек, който не е свързан с ГЕРБ и последващото му назначаване като служебен премиер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!