Екзотична новина: Важен човек от БНБ се цани за служебен премиер СНИМКА

Петър Чобанов изрази такава готовност - обвърза я с евентуална поява на "екзотики" и рискове за финансовата стабилност на страната

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов, който попада в списъка с възможни служебни премиери, не изключва възможността да приеме поста. Чобанов, цитиран от "Сега", потвърди, че е изразил такава готовност в разговор с президента Румен Радев, като я е обвързвал с евентуална поява на "екзотики" и рискове за финансовата стабилност на страната.

Петър Чобанов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Това не е мой приоритет, но има хипотези, в които бих обмислил предложението. Ако установя, че се появяват екзотики, които заплашват финансовата стабилност, фискалната стабилност и пътя на България към еврозоната, тогава бих приел", потвърди Чобанов.

Президентът Румен Радев започна консултации по така наречената "домова книга", която е възкъса, след като включени в нея имена вече отказаха.

БЛИЦ припомня, че в понеделник президентът получи отказ и от председателя на парламента Рая Назарян, която счита, че ярко оцветена политическа фигура начело на служебно правителство ще попречи за провеждането на спокойна предизборна кампания.

Други потенциални кандидати от домовата книга - като заместник-председателите на Сметната палата, вече заявиха, че не са подходящи за поста.

ПП-ДБ междувременно предложиха промени в закона за Сметната палата, които биха позволили избор на нови заместници от Народното събрание (НС) и потенциални нови кандидати.

Завъртя се и темата за избор на нов Омбудсман - също фигура, включена като потенциален кандидат за служебен кабинет от домовата книга. 

Междувременно пък сегашният служебен премиер Димитър Главчев заяви, че "ако президентът ми предложи да съм премиер, ще приема".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!