Петимата зам.-областни управители от квотата на „Има такъв народ“ във Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Благоевград от сутринта са в ступор, след като първо са получили заповед за освобождаване от длъжност, която влизала в сила незабавно, а малко по-късно е пристигнала нова заповед – за спиране на предходната.

И двете са били подписани от министър-председателя Кирил Петков, пише Флагман.бг.

„Тъкмо си събрахме багажа и сбогувахме с колегите и после почнахме да разопаковаме. Сигурно до понеделник, защото не се знае какво ще стане“, каза един от зам.-областните управители пред репортер на изданието.

Припомняме, че губернаторите на всеки регион се назначават и освобождават с решение на Министерски съвет, а техните заместници – със заповед на министър-председателя.

Според коалиционното споразумение, ИТН има шестима областни управители – във Враца, Кюстендил, Плевен, Разград и Русе и София област, както и петима зам.-областни управители.

Не е ясно сега как ще бъдат разпределени техните квоти, тъй като четирите партии дълго време си разделяха областните и стремяха да постигнат баланс.

„Демократична България“ със сигурност ще поиска София, както и зам.-областен управител в Бургас.

„Продължаваме промяната“ ще настоява за Русе, Плевен и зам.-областния на Благоевград, а при това положение БСП ще трябва да се задоволи само с области като Кюстендил или Разград.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!