Диалогът преди изборите беше сгрешен. Той бе фокусиран върху съперничеството, лепенето на етикети и търсенето на скандали и обвинения, дори и такива на личностна основа. 

„После НС продължи в същия неконструктивен тон и е трудно да се мине в диалогов режим“, заяви Янев.

„Ние от БВ проведохме позитивна кампания от самото начало и търсим диалога. В момента мисля, че това е ключът, който е в състояние да реши този изключително важен въпрос за страната“, каза лидерът на формацията.

„Ние демонстрираме, че сме най-диалогичната партия в 48-то НС и умишлено сме такива“, добави той.

Янев призна, че в предизборната кампания е бил съветван да си избере враг и да прави пиар на негов гръб, но той не го е сторил, въпреки загубите, които е понесъл.

Лидерът на БВ обясни, че би приел третия мандат съвсем отговорно и ще направи каквото е необходимо в търсенето на диалог и намирането на съгласие по важни цели и приоритети, на базата на което да се сформира мнозинство.

Според него мнозинство от 160+ депутати е възможно.

Не искам обаче да коментирам партия по партия какво би било това мнозинство. Основата на появяването на това мнозинство ще е около определени теми“, смята той.

Според него една от най-важните теми е тази за корупцията.

По думите му политиците трябва да си дадат сметка, че сме в политическа криза, а тя до голяма степен се дължи на прекомерното говорене по някои теми.

„Ако погледнем европейските показатели, ще видим, че България е към средата на класацията. Моят призив е да се спре с безкрайното говорене на темата. Това не я прави по-лека и не решава нищо. Важно е да се мисли за закони и правила, които да решат проблема“, смята Янев.

Според нас трябва да се конструира мнозинство, което да носи отговорност на базата на принципи и общи приоритети. Трябва да се работи за такъв тип коалиционно споразумение, което да представи и отговорността на поддържащите го партии“, подчерта Янев.

По думите му залитането към технократски кабинет е рисковано.

„Правителството на малцинството може да се уповава на ситуационни мнозинства, което може да изиграе лоша шега“, каза той.

Персонализацията на евентуален кабинет според него е в последния етап на формирането и не стои на дневен ред.

Бих бил премиер, бих приел тази отговорност, ако това бъде прието от едно коалиционно споразумение“, подчерта Янев.

Той отново заяви, че най-важен за всичко е диалогът.

Лидерът на БВ заяви, че ще разговаря с всички формации, ако получи трети мандат и обеща да не изключва никого от срещите. По думите му е важно да влезем в Еврозоната. 

"Това е важен приоритет и от вътрешноикономическа гледна точка, така и заради членството ни в ЕС. Такъв е и въпросът с Шенген. В крайна сметка тези въпроси са важни, бихме ги подкрепили в сроковете, които съществуват и сега", каза той и подчерта, че най-важно е да гледаме националните приоритети.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук